Na području Srednjobosanskog, Zeničko-dobojsko i Unsko-sanskog kantona 10.,11. i 12. oktobra  bit će provedena preventivna provjera ispravnosti vozila.

Preventivnu provjeru ispravnosti vozila provest će stručne institucije za nadzor rada ovlaštenih tehničkih pregleda vozila u Federaciji BiH, IPI – Institut za privredni inženjering iz Zenice, Mervik iz Sarajeva i Centar motor iz Širokog Brijega u saradnji sa Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija i ovlaštenim stanicama  tehničkih pregleda.

Stručna institucija IPI iz Zenice nadležna je za područje USK, ZDK i SBK u saradnji sa kantonalnim MUP-ovima uz odobrenje kantonalnih policijskih komesara i u saradnji sa ovlaštenim stanicama tehničkih pregleda sa ovih područja.

-Cilj ove preventivne provjere je da vozači i pravni subjekti  u javnom prevozu povećaju svijest o važnosti tehničke ispravnosti vozila. Pregledi su besplatni za sva ispravna vozila. Kod utvrđenih tehničkih neispravnosti vozila vozač, odnosno vlasnik vozila će se sankcionisati prema Zakonu. – pojasnili su nam iz Instituta za privredni inženjering iz Zenice.