Na poziv Trenera F. K. ” WYDAD ATHLETIC CLUB” iz Kazablanke gospodina Adnana Hodžića iz Travnika  imao sam čast da budem uvaženi gost spomenutog kluba i da doživim sve ono o čemu sanjaju ljubitelji NAJVAŽNIJE SPOREDNE STVARI NA SVIJETU.

 

Od dolaska na aerodrom  “MOHAMAD V”, pa sve do povratka nailazio sam na izuzetnu gostoljubivost domaćina, koja se riječima ne može iskazati.

Posebno sam dirnut pažnjom predsjednika kluba koji mi je uručio ulaznicu za prisustvo istorijskom derbiju dva kluba iz Kazablenke. Odgledao ga sam s puno zadovoljstva, uživao  iz svečane lože, u kojoj je mjesto imao i legendarni Džon Tošak.

Spomenuti derbi,  kojeg su pred 70. 000 gledalaca odigrali “WYDAD ATHLETC CLUB” i “RAJA CLUB ATHLETIC” na mene je ostavio izuzetan i nesvakidašnji utisak.

Najveći marokanski derbi u društvu Džon Tošaka

Na stadion sam ušao u pratnji gospodina Adnana Hodžića na sat vremena prije početka. U to vrijeme je stadion već bio ispunjen skoro do posljednjeg mjesta. Prvo što me fasciniralo je pjesma navijača oba kluba. Skladnost u pjevanju je bila na najvišem muzičkom nivou.

Činilo mi se da ih je spremao muzički maestro. Uživao sam kao da sam bio na koncertu čiji su akteri bila dva vrhunska hora.

Derbi je počeo ceremonijom kakvu zaslužuju samo vrhunski timovi i nazivi takmičenja. Izlazak timova na teren je bio za divljenje. Pjesma navijača (već spomenuta) pratila je taj izlazak i davala mu posebnu draž. I kako rekoh teško je to opisati, to treba doživjeti.

Ovdje u Maroku tvrde da je to  u posljednjih trideset godina najveći fudbalski događaj. I, zaista je bio.

No, niko nije mogao pretpostaviti da će nakon završetka dobiti medijski prostor kakav su imali malo koji veliki svjetski  derbiji. WYDAD je poveo 1:0, a ubrzo je RAJA izjednačio. Fudbaleri WYDADA u 74- toj minuti imaju rezultat od 4:1 i sigurnu pobjedu.

Fudbaleri Raje do kraja regularnog toka postižu dva pogotka, a u nadoknadi još jedan. Dakle, u 16. minuta tri pogotka, izjednačenje na 4:4 prolazak i nastavak takmičenja. Sve do izjednačenja utakmica je bila takva kakva se rijetko viđa.

A onda su pristalice Raje utrčali na  teren, kojeg su prethodno obasuli  dimnim bombama. Nastao je haos, koji je marokanska policija ubrzo riješila.

Ovdje moram naglasiti da je Tavničanin Adnan Hodžić za samo pet mjeseci rada stekao izuzetno povjerenje Predsjedništva kluba i simpatije pristalica “Wydad Atletici club”. Adnan nije samo trener,  on je bez ikakve sumnje i uspješan ambasador svoje Bosne i Hercegovine.

Na Adnana i njegov rad trebalo bi da budu ponosni, ne samo njegovi Travničani, nego i svi građani Bosne i Hercegovine. Zadovoljstvo mi čini da smo prijatelji.

 

(Fadil Mešan)