Doc. dr. Sead Karakaš, specijalista epidemiolog – direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona u razgovoru nam je kazao kako su na prostoru Kantona poduzeti važni koraci  još ranije, prije drugih,  da bi se odbranili od nadolazeće pandemije koronavirusa (Covid-19) koja je započela u Kini, a nakon toga se proširila po Evropi i Sjevrenoj Americi.

 

SIN: Šta je pandemija i  kako se razlikuje od epidemije?

 

Karakaš: Epidemija je ukoliko u jednom kratkom vremenskom periodu, na jednom području dođe do pojave zaraznog oboljenja u broju koji je veći od uobičajnog. Kada govorimo o pandemiji, onda je taj broj ekstremno veliki. Pandemija zahvata ogromne prostore, uključujući i kontinente i broj oboljelih je na stotine hiljada. Pandemije su vrlo rijetke. Dešavaju se periodično, u zavisnosti od toga o kakvoj se bolesti radi. Mi smo zadnju pandemijsku prijetnju imali 2009. godine sa gripom H1 N1 i evo sada imaju potvrđenu pandemiju kada je u pitanju koronavirus (Covid-19).

 

SIN: Izvorište virusa je u Kini. Kako je došlo do ovog naglog širenja ovog opasnog virusa?

 

Karakaš: Koronavirus je odavno poznat. On je poznat u životinjskom svijetu još od 70-tih godina. U nekoliko navrata je uspio da preskoči tu barijeru i pređe sa životinje na čovjeka. U tih nekoliko navrata je zarazio čovjeka i dovodio do teških oboljenja. Jedno od tih oboljenja je SARS koji je također imao jednu pandemijsku prijetnju, zatim je bio MERS koji je imao veću smrtnost od SARS-a i sada imamo treću njegovu treću epizodu u ljudskoj populaciji koja je vrlo rasprostranjena. Zahvatila je ogroman broj ljudi i za sobom nosi ogromne posljedice.

 

SIN: Na prostoru cijele BiH je proglašeno stanje prirodne nesreće. Država složena, koliko ste zadovoljni saradnjom sa svim nivoima?

Karakaš: U ovoj situaciji moramo nastojati svi da uradimo najbolje na svom nivou. Kada svi na svom nivou uradimo ono što možemo, onda se i otkrije prava struktura naše države. Nipošto se nije smjelo čekati šta će to doći sa nekog nivoa države, entiteta da bi smo mi pokrenuli neke aktivnosti. Na prostoru našeg kantona mi smo davno, prije drugih poduzeli čitav niz koraka, cijeli niz aktivnosti da bi smo što spremniji dočekali ovu pošast koja nam se približila. Cijeli je niz primjera koji govori o tome, od stvaranja izolatorija, opremanja određenih kapaciteta, stvaranja epidemioloških službi, organizacije kućnog liječenja, saradnje i koordinacije sa MUP-om SBK, aktiviranja štabova Civilne zaštite. Dakle, sve su to aktivnosti koje smo mi proveli prije nego što je došla bilo koja naredba sa višeg nivoa.

 

SIN: Rezultat toga je vjerojatno i činjenica da je na prostoru našeg kantona najmanje zaraženih koronavirusom?

Karakaš: Mi  sada imamo najmanje oboljelih, ali vrlo je nezahvalno prognozirati kako će se dalje sve ovo odvijati. Mi smo u ovu utrku ušli sa veoma lošom startnom pozicijom. Imamo ograničene kapacitete sa respiratorima, tako da smo u tom smislu morali da se ekipiramo i da stvorimo neke druge preduslove. Drugi preduslovi su bili da što dalje držimo ovo oboljenje od zdravstvenih ustanova, da izoliramo sve one koji su u bilo kojoj vezi bili sa nkim zaraženim, da pratimo sve kontakte, da stvorimo jednu aktivnu mrežu koja bi spriječila prodor virusa u ovaj zdravstveni sistem. Do sada smo uspjeli u tome. Međutim, ovaj virus je izuzetno nepredvidiv. Pojavljuje se gdje ga se najmanje očekuje, a takve primjere ste imali u Centru za srce u Tuzli, u Konjicu na zabavi  i ti klasteri su se proširili na sve strane. Mi nastojimo da epidemiološkim mjerama virus držimo što dalje od zdravstvenog sistema.

 

SIN: Kakvo je stanje sa zaštitnom opremom i nabavkom respiratora?

Karakaš: Nabavka opreme u prvoj fazi je bila otežana. Bila je ogromna potražnja, a dobavljači nisu mogli odgovorit na te zahtjeve ili su se pojavljivali dobavljači sa „divljim cijenama“. Tako da je to bila prilično nesigurna situacija. Sada se stanje stabiliziralo. Sada smo u poziciji da u narednim danima  sve zdravstvene ustanove dobiju osnovnu zaštitnu opremu, maske, rukavice, skafandere određene biosigurnosti. U tom pogledu nećemo imati nikakav problem doći u kontakt sa zaraženim. Problem nabavke respiratora je također izražen na prostoru cijele države. Vlada SBK je u više navrata interevenisala izdvajanjem sredstava u tom pravcu. Ta sredstava su isključivo namjenjena za nabavku respiratora i očekujemo vrlo brzo da će u naše ustanove stići prvih deset respiratora koji će ojačati i te kapacitete. Sklopili smo i ugovore sa UNDP-om tako da bi i preko njih trebali dobiti odgovarajuću opremu, uključujući i respiratore. Očekujemo i pomoć sa viših niova, da bi u tim raspodjelama nešto trebalo doći u naš kanton. U tom smislu vidimo da je situacija sve povoljnija i povoljnija.

Mi smo zaista bili u trci sa vremenom da stvorimo što manji pritisak na zdravstveni sistem kao bi se sistem organizirao i mogao odgovoriti na povećani broj oboljelih. Mi smo ovo vrijeme jako dobro iskoristili i mislim da su sada bolnice i zdravstvene ustanove spremne za prihvat oboljelih.

 

SIN: Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje što više testiranja. Za naš kanton i još nekoliko drugih testiranje se vrši u Sarajevu. Da li postoji način da se instalira oprema kako bi se analiza testova vršila ovdje?

Karakaš: Specifični aparti, PCR aparati, koji su namjenjeni za identifikaciju virusa,  su ovom trenutku vrlo tražena roba, izuzetno cjenjena, možda i traženija nego što su respiratori. Teško dođi do tih aparata. Mi smo pokrenuli aktivnosti u tom pravcu kako bi neki aparat dobili i za naše područje. Pored toga, potrebno je jako obučeno osoblje, specifični uvjeti u laboratoriji jer se radi visokoinfektivnom agensu. Dakle, čitav niz različitih okolnosti koje utiču na to u kojem trenutku ćemo mi imati spremnu i jednu takvu laboratoriju. Do tada se oslanjamo na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Do sada nemamo problema u toj komunikaciji. Sve ono što smo mi smatrali da treba testirati to je i završeno.

 

SIN: Preporuka građanima da se ponašaju u ovoj situaciji:

Karakaš: Preporuka je da se ponašaju odgovorno! Dakle, to je ključna riječ. Naredbe trebaju poštovati, ali prije svega da sami shvate da je to za njihovo dobro! To što rade rade za sebe, za svoju porodicu, za svoje nabliže i da tim odgovornim ponašanjem će zaštiti sve nas. Trebaju pratiti preporuke koje će im pojasniti zašto je nešto potrebno raditi, pratiti sva upustva koja dobijaju od stručnjaka i tu informaciju šititi dalje. Nama je značajno doprijeti do čovjek, ali na način da on prošiti te savjete i uputstva. Samo tako možemo očekivati pozitivne ishode.

SIN: Da li nosti pamučnu masku ili ne?

Karakaš: Razni stručnjaci iz različitih oblasti nastoje dati inofrmaciju koja bi medijima bila interesantna u nekom trenutku. Nama je bitno da znamo da se ovaj virus prenosi respiratornim putem, dakle kapljicama iz respiratornog trakta. Kad imamo masku, ona će spriječiti da iziđe iz respiratornog trakta, ako onaj preko puta nas ima masku, ona će spriječiti da dođu do respiratornog trakta druge osobe. Također, vrlo često dođe do prenosa infekcije preko ruku.  Dakle , ako imam masku infekcija neće dospjeti do tih mjesta. Dosta je pozitivnih efekata nošenja maske. Tako ćemo zaštiti sebe i svoje najbliže.

 

(SIN/travnik-grad.info)