Političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati koji učestvuju na Lokalnim izborima 2020. godine u Gradu Mostaru,  a koji će se održati 20. decembra 2020. godine, potpisali su Izborni etički kodeks danas, 18. novembra 2020. godine, čime su obećali da će osigurati miran i fer izborni proces.

 

Kodeks su izradili predstavnici Gradske izborne komisije Mostar, organizacija civilnog društva i političkih subjekata registrovanih za Lokalne izbore 2020. godine u Mostaru, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH).

Politički subjekti su se složili da će osigurati miran i fer izborni proces u skladu s osnovnim principima integriteta i pravičnosti, te u skladu sa ključnim demokratskim principima, kao što su poštivanje zakonitosti izbora, izbjegavanje vršenja političkog pritiska na građane te suzdržavanje od korištenja zapaljive retorike.

-Drago mi je što će građani Mostara konačno imati priliku da iskoriste svoje demokratsko pravo. Lokalni izbori su posebno važni jer ovaj nivo vlasti je najčešće nivo koji ima najviše uticaja na svakodnevni život građana BiH”, kazala je ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. “Misija OSCE-a u BiH i dalje ostaje spremna da pruži podršku svim reformskim procesima i inicijativama koje imaju za cilj jačanje demokratije, ali istinski napredak ovisi o spremnosti političara na kompromis i postizanje konsenzusa za dobrobit svih građana. Od potpisnika zavisi da li će ispuniti potpisana obećanja i da li će stati iza njih”.

Izborni etički kodeks prethodno su potpisali politički subjekti u 26 lokalnih zajednica[1] širom BiH. Ova inicijativa je dio širih aktivnosti koje Misija OSCE-a u BiH, u okviru svog mandata, provodi na pružanju podrške slobodnim, fer i vjerodostojnim izborima u državi.

 

Ko je sve potpisao Etički kodeks

Izborni etički kodeks je potpisan u sljedećim lokalnim zajednicama: Bihać, Bijeljina, Bileća, Brčko, Foča, Gornji Vakuf-Uskoplje, Gradačac, Istočna Ilidža, Jajce, Kiseljak, Kostajnica, Livno, Novi Travnik, Odžak, Prijedor, Prozor, Sanski Most, Srebrenica, Srebrenik, Stolac, Teslić, Tomislavgrad, Trebinje, Visoko, Višegrad i Zenica.