Nezavisni blok izražava opravdane sumnje u neregularnost izbornog procesa u Bugojnu gdje je po prvim preliminarnim rezultatima NB-ov kandidat za načelnika, dr. Asmir Karadža drugoplasirani sa 300 glasova razlike iza aktuelnog načelnika Ajkunić Hasana.

 

Nakon prikupljenih informacija sa terena, kako od strane naših aktivista tako i od strane ostalih članova biračkih odbora i posmatrača, Nezavisni blok ali i druge političke partije uputile su blagovremene prigovore i očekujemo hitnu reakciju nadležnih tijela, posebno Centralne izborne komisije koja mora spriječiti ovaj pokušaj krađe.

Također, najavljujemo da smo spremni i na nastavak procesa i nakon zvanične dostave odluka i rezultata od strane CIK-a kao drugostepenom organu gdje zahtijevamo ponovno brojanje a posebno uvid u preko 700 nevažećih listića sa svih biračkih mjesta.

Javnost želimo podsjetiti da su građani Bugojna na proteklim izborima svoje pravo ostvarili na 42 biračka mjesta te da razlika od 300 glasova u korist aktuelnog načelnika sigurno ne predstavlja stvarnu volju birača.

U ovom momentu ne želimo dovoditi u vezu sudske i druge procese protiv aktuelnog načelnika koji je protukandidat dr. Karadži, ali smatramo da je vladajuća struktura svjesno režirala i upravlja haosom na terenu.

Mediji s posebnom pažnjom prate razvoj situacije u sarajevskim opštinama, a Nezavisni blok kao stranka koja djeluje na cijelom području Bosne i Hercegovine, ovim putem poziva sve relevantne institucije, nestranačke i druge posmatrače, cjelokupnu javnost i međunarodne predstavnike da se sa posebnom pažnjom uključe i u ovaj slučaj mogućeg izigravanja izborne volje građana.

S tim u vezi, pozivamo i druge političke partije, pojedince koji su dali podršku kandidatu dr. Karadži da izvrše dodatni pritisak kako bi cijeli proces bio završen na najtransparentniji i fer način i kako bi Bugojno dobilo promjenu za koju je sigurni smo i glasalo.