Nezavisni blok izražava zabrinutost zbog pogoršane sigurnosne situacije u Unsko-sanskom kantonu, koju je uzrokovao nemar državnih vlasti i međunarodnih organizacija zaduženih za kontrolu migrantske krize.

 

Sinoćnji napad hladnim oružjem na građanina Bihaća i požar na autobusnoj stanici u Velikoj Kladuši dokaz su pogoršanja sigurnosne situacije koja se moglo spriječiti da su oni koji raspolažu resursima za rješavanje migrantske krize djelovali na vrijeme.

Sramotno je ponašanje Vijeća ministara, IOM-a i drugih koji su dopustili da svaku zimu u posljednje tri godine dočekamo sa istim scenarijem, gdje se migranti i njihove patnje redovno koriste kao sredstvo ucjene a građani i vlasti USK se predstavljaju kao nesolidarni krivci za sve. Očito je da je takvo ponašanje postalo pravilo i da Vijeće ministara i IOM od njega nisu planirali odustati.

Pozivamo Vijeće ministara i međunarodne organizacije da se što hitnije spremi prihvatni kamp na Lipi, da se pojača kontrola istočne granice BiH i da se učine svi napori da se migranti i izbjeglice rasporede i u druge dijelove države. Ujedno, pozivamo i građane na strpljenje i razumijevanje jer ne treba pasti u zamku poistovjećivanja prijestupnika sa svim migrantima, koji su kao i naši građani jedine prave žrtve ove situacije.

-Sad je potvrđeno kako su građani i vlasti USK bili u pravu u svom protivljenju da se kamp za migrante i izbjeglice vrati u gradsko središte u prostor nekadašnje tvornice BIRA. Treba čestitati građanima Bihaća na istrajnosti i dostojanstvu tokom protesta nakon kojima je svima postalo jasno da oni nemaju problem sa migrantima nego sa domaćim i stranim mešetarima. –  rekao je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.