Policijski službenici Federalne uprave policije jučer su lišili slobode dvije osobe iz Novog Travnika inicijala A.R. (1993.) i A.D. (1994.). Akcija je izvedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

 

Oni se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “Ucjena” iz i “Neovlašteno optičko snimanje” iz Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a po Naredbi Općinskog suda u Mostaru izvršeni su pretresi objekata koje koriste osumnjičeni na dvije lokacije na području Srednjobosanskog kantona.

Pronađeni su i oduzeti predmeti koji su korišteni prilikom izvršenja krivičnih djela, a koji će biti korišteni kao dokazi u krivičnom postupku.

Naime, A.R. i A.D. se sumnjiče da su u novembru 2020. godine pribavili neovlašteno sačinjene snimke jedne osobe prilikom određenog događaja privatnog karaktera koji se desio u Mostaru, a potom od decembra 2020. do januara 2021. godine oštećenu osobu ucijenjivali da će javno objaviti sporne snimke, ukoliko im ne isplati novčani iznos od 100.000 KM.

Dvojac iz Novog Travnika snimili osobu tokom intimnih odnosa,a nakon toga ucjenjivali.

Uhapšeni su kriminalistički obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru, te su u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.