U proteklih godinu dana u Bosni i Hercegovini održane su dvije eUPSHIFT radionice za 84 mlade osobe iz 15 lokalnih zajednica širom države. UPSHIFT program ima za cilj da osnaži i edukuje mlade, kako bi osmislili rješenja za probleme u svojim zajednicama.

 

Grupisani u 22 tima, učesnici su svoje ideje predstavljali žiriju koji je odabrao 10 prijedloga te ih nagradio sa ukupno 30.000 KM. O UPSHIFT radionoici u BiH snimljen je i kratki film, koji možete pogledati na ovom linku.

Završni događaj za 3. i 4. eUPSHIFT radionicu u BiH spojio je mlade iz različitih dijelova BiH i ponudio im prostor za druženje i razmjenu ideja. Učesnici događaja primjećivali su da i njihovi vršnjaci imaju slične izazove u svojim gradovima i selima te su se međusobno bodrili i podržavali: “Sa sobom nosim saznanje da i u drugim gradovima postoje prednosti i nedostaci, jer se problemi drugih dešavaju i u mom gradu.”

UPSHIFT Završni događaj nadmašio očekivanja mladih u Bosni i Hercegovini

Kroz radionice o timskom radu i razgovore o toleranciji, identitetima i različitostima u društvu, mladi su učili i sticali nova prijateljstva. “Ni jednog trenutka nije bilo dosadno. Pronašla sam sebi slične ljude!”, kazala je učesnica UPSHIFT-a. “Postoji neko ko dijeli mišljenje i pomoći će ti”, zaključio je učesnik događaja nakon razgovora o raznolikim temama kojima su se učesnici UPSHIFT programa bavili. Među ovim temama su:

  • “Kako doći do adekvatnog rješenja za uskraćeno muzičko usavršavanje?”, Prnjavor
  • “Kako bismo mogli pomoći mladima da se aktiviraju u problemu o nezdravoj prehrani?”, Fojnica
  • Kako bismo mogli pomoći osobama s poteškoćama u traženju novih prijatelja?”, Banjaluka
  • “Kako bismo mogli smanjiti problem vršnjačkog nasilja među mladima između 13 i 18 godina i kako bismo podigli svijest o važnosti tog problema?”, Derventa
  • “Kako bismo mogli obezbijediti autobusko stajalište za učenike Osnovne škole “Petar P. Njegoš” Boljanić?”, Doboj
  • “Kako bismo smanjili negativnu sliku o sebi kod adolescenata uzrokovanu uticajem masovnih medija?”, Banjaluka
  • “Kako bismo mogli spriječiti problem osuđivanja na osnovu fizičkog izgleda mladih?”, Jajce
  • “Kako bismo mogli pružiti podršku mladim LGBT+ ljudima?”, Banjaluka
  • “Kako bismo stvorili pozitivnu atmosferu među mladima različitih nacionalnosti u Busovači?”, Busovača
  • UPSHIFT Završni događaj nadmašio očekivanja mladih u Bosni i Hercegovini

U ime UNICEF-a u BiH prisutnima se obratila Amila Madžak, voditeljica programa za adolescente i mlade, i pozvala sve da se pridruže platformi U-Report, alatu pomoću kojeg UNICEF komunicira sa mladima širom svijeta. UPSHIFT program implementira Humanitarna organizacija „Genesis Project“ iz Banjaluke u partnerstvu sa UNICEF-om u BiH, a uz podršku Kraljevine Švedske.