Povodom obilježavanja Dana općine Travnik, večeras je u maloj galeriji EX ponto – mjestu susreta održana izložba slika akademske slikarice Elvedine Hrustanović-Šehić. Kako je istaknula, ovo je njena druga samostalna izložba, ali ovog puta sa tematikom pejzaža.
-Pejzaž kao slikarski motiv je postala moja preokupacija jer nudi bezbroj mogućnosti i varijacija. – kazala je Hrustanović-Šehić.
Slikarica se bazirala na intenzivan i čist kolorit, površine koje su uglavnom geometrijske, a ističe da je minimalizam kao pravac inspirira još od studentskih dana, te da je stoga, pod tim utjecajem nastala i ova serija slika koja je lišena svih detalja.
Izložba slika je predstavljena u organizaciji Zavičajnog muzeja Travnik, a direktorica ove ustanove Fatima Maslić je kazala da se autorica serijom pejzaža prezentiranih na izložbi  predstavila u novom ruhu, te ponudila likovnu predodžbu stvarnosti lišenu detalja i deskripcije.
-Minimalističkom upotrebom elemenata kompozicije stvorila je sliku svijeta sažetog u bitak, u njegovu esencijalnu suštinu. –  kazala je Maslić.
Kako je rečeno večeras, u ranijim radovima autorica je više isticala materijalizaciju objekta i skoro monohromni tonalitet game, dok novim ciklusom pejzaža, rađenih tehnikom akrilika na platnu, potvrđuje da, i kada napravi radikalan iskorak u svom umjetničkom izrazu, uvijek ostaje prepoznatljiva po svome specifičnom duktusu i svome modernom senzibilitetu.
Izložbu je otvorenom proglasio načelnik općine Travnik Kenan Dautović koji je čestitao autorici na nastojanju da pored toga što svoju strast  prenosi na platno nudeći svoje poruke i poglede na svijet, prenosi je i na svoje učenike.

This slideshow requires JavaScript.

Istaknuo je također svoje zadovoljstvo što Dan općine Travnik donosi brojne različite i zanimljive sadržaje gdje svak može pronaći nešto za sebe.
-Dani općine Travnik su sve bogatiji, ali ne zato što smo mi bolji organizatori, nego zato što građani Travnika prepoznaju ovaj format gdje se treba i želi predstaviti cijeli kolorit i bogatstvo ponude. –  kazao je Dautović.
Na slikama su predočeni pejzaži niskog horizonta, prostrane ravnice, župni predjeli, simplificirano raslinje, nebo, more, ljudska naselja i nastambe, usamljeni napušteni predjeli, koji se otvaraju pred našim očima i u kojima samo naziremo tragove čovjekovog prisustva.