Na lokalitetu Jazvine kod Busovače ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje jedne osobe za koju se pretpostavlja da je žrtva bošnjačke nacionalnosti nestala na ovom području tokom rata 1993. godine, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe BiH (INO BiH), javlja BIRN BIH.

 

 

Glasnogovornica Instituta Emza Fazlić je za Detektor pojasnila da će se pristizanjem DNK analize sa sigurnošću moći reći o kome se tačno radi.

Iz Državnog tužilaštva su saopćili da su posmrtni ostaci upućeni u JKP “Gradska groblja Visoko“ na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize.

Fazlić je dodala da su posmrtni ostaci pronađeni na nepristupačnoj lokaciji.

-Radi se o veoma nepristupačnoj lokaciji na koju je bilo izuzetno teško doći samoj mašini koja je radila na licu mjesta, ali uspjela se danas, sa izuzetnim naporima, završiti ova ekshumacija. – kaže ona.

Kako stoji u saopćenju Tužilaštva, istražiteljica Odjela za ratne zločine je po nalogu postupajućeg tužioca koordinirala rad ovlaštenih službenih lica, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka učestvovali su predstavnici INO-a, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), vještak sudske medicine, te policijski službenici Policijske stanice Busovača.