Koalicija za prevenciju genocida i masovnih zločina na Zapadnom Balkanu koju okuplja sarajevski Centar za postkonfliktna istraživanja i regionalne organizacije civilnog društva uputile su 4.8. apel i pismo zabrinutosti povodom kontinuiranih napada na uposlenika Memorijalnog centra Srebrenica Edina Ikanovića, istaknutog borca za ljudska prava u Republici Srpskoj.

 

Podsjećamo, gospodin Ikanović je nakon izrade Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici 2023, kojeg je Memorijalni centar Srebrenica objavio 2.8., pretrpio niz napada od strane regionalnih i lokalnih medija, uključujući i javnu Radioteleviziju Republike Srpske.
Koalicija za prevenciju genocida i masovnih zločina na Zapadnom Balkanu okuplja preko 30 vodećih organizacija civolnog društva iz regiona, a osnovana je 2017. godine od strane Centra za postkonfliktna istraživanja i Ureda Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida i odgovornost za zaštitu radi povezivanja i olakšavanja saradnje među organizacijama koje rade u oblastima historijskog sjećanja, prevencije genocida i masovnih zločina.

Pismo zabrinutosti prenosimo u cjelosti.

Predmet: Osuda napada na borca za ljudska prava g. Edina Ikanovića nakon izrade Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici 2023. godine, koji je Memorijalni centar Srebrenica objavio 02.08.2023. godine.
Mi, dole potpisane organizacije, izražavamo svoju duboku zabrinutost i nedvosmislenu osudu kontinuiranih napada na gospodina Edina Ikanovića, istaknutog borca za ljudska prava u Republici Srpskoj, BiH. Ovi napadi nisu usmjereni na samo gospodina Ikanovića, već i Memorijalni centar Srebrenica te podrivaju principe ljudskih prava, slobode govora i međuetničke harmonije.
Gospodin Ikanović, Bošnjak i povratnik, je dugogodišnji borac za ljudska prava, a posebno borac za prava Bošnjaka i Hrvata u oblastima pristupa obrazovanju i političkih prava unutar entiteta Republika Srpska. Njegova posvećenost istini dodatno se očituje u njegovom temeljitom istraživanju i provjeravanju činjenica lažnih vijesti koje kruže Bosnom i Hercegovinom. On je nezamjenjiva snaga koja se suprotstavlja zlonamjernim uticajima koji nastoje iskriviti istinu i potaknuti podjele.
Gospodin Ikanović posvetio se u protekloj deceniji naporima podizanja svijesti o genocidu, dosljedno zagovarajući istinit, transparentan i precizan prikaz historije. Gospodin Ikanović je više od samo aktiviste za ljudska prava. On je otac, povratnik, komšija i stup zajednice, poštovan i divljen kako od svojih bošnjačkih tako i srpskih komšija. Njegovo neumorno učešće u inicijativama koje podržavaju međuetnički dijalog u Republici Srpskoj i njegova čvrsta posvećenost toleranciji i pravdi govore mnogo o njegovom karakteru i namjerama.
Nažalost, nedavni napadi na gospodina Ikanovića od strane regionalnih i lokalnih medija, uključujući i javnu Radioteleviziju Republike Srpske, stavili su ga u opasnost i u potpunosti su neprihvatljivi. Cilj tih napada je osporiti njegov rad, narušiti njegovu reputaciju i poticati mržnju prema njemu i njegovoj misiji.
Pozivamo međunarodnu zajednicu da hitno interveniše kako bi se osigurala sigurnost gospodina Ikanovića, ostalih zaposlenika Memorijalnog centra Srebrenica i povratnika Bošnjaka u Srebrenici koji se suočavaju s političkim progonom zbog svog rada i istraživanja. Svijet ne smije nijemo posmatrati dok su oni koji se bore za pravdu, istinu i pomirenje u opasnosti.
Mi stojimo uz gospodina Ikanovića i zahtijevamo hitnu akciju kako bi zaštitili njega, Memorijalni centar Srebrenica i njihovu neprocjenjivu ulogu za narod Bosne i Hercegovine.
Svi zainteresovani pismo i dalje mogu potpisati pristupom na ovaj link.
Organizacije potpisnice:
– Centar za postkonfliktna istraživanja, Sarajevo
– Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija”
– Centar za mlade KVART, Prijedor
– The Balkan Forum, Priština
– Inicijativa mladih za ljudska prava, Zagreb
– Columbia Univerzitet, Nju Jork
– Inicijativa mladih za ljudska prava, Podgorica
– Forum za strateška istraživanja, Sarajevo
– Inicijativa mladih za ljudska prava, Beograd
– Humanity in Action, Sarajevo
– Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Zagreb
– Udruženje Mreža za izgradnju mira, Sarajevo
– Forum civilna mirovna služba – Forum ZFD Sarajevo