Sa 9. sjednice Vlade Srednjobosanskog kantona zakazane, za četvrtak, 10. 8. 2023. godine, skinuta je 8. tačka dnevnog reda koja se odnosi na “Prijedlog odluke o davanju saglasnosti osnovnim i srednjim školama za raspisivanje Konkursa za popunu radnih mjesta za 2023./2024. godinu – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta”.

 

Ovo je bila veoma bitna tačka Dnevnog reda jer, u Srednjobosanskom kantonu, između 30 i 40 posto zaposlenih prosvjetnih radnika u pojedinim slučajevima i po deset godina rade po ugovoru na određeno vrijeme, a sada Vlada SBK/KSB koristi oko 1.000 prosvjetnog radnika kao alat za ucjenu i manipulaciju političkih stranaka.

– Svake godine će biti primljeni 1.septembra, rade do juna, onda se šalju na Biro. Preko ljeta nemaju nikakva prava – ni zdravstvenu ni socijalnu zaštitu, znači, ne samo plaću, i onda opet na jesen, hoće li biti primljeni, neće li biti primljeni? Direktorima je ostavljeno na volju da od nastavnog kadra rade šta hoće, pa onda nije ni čudo što se mladi prosvjetni radnici ne mogu “ženiti ili udavati” niti planirati život i porodicu, jer rade od danas do sutra! – navodi zastupnik SDP BiH u Skupštini SBK/KSB i predsjednik OO SDP BiH Gornji Vakuf-Uskoplje, Edin Gekić.

Zastupnik Edin Gekić naglašava kako, prema Zakonu o radu, zaposlenog kojeg tri puta angažuje na određeno vrijeme u periodu od po 1 godine, poslodavac mora primiti na neodređeno. Međutim, direktori škola namjerno prekidaju radni odnos prosvjetnih radnika u toku ljetnih mjeseci, kako ne bi imali obavezu sklapanja ugovora na neodređeno sa zaposlenima.

– Iako sam kontaktirao više prosvjetnih radnika, koji već godinama rade po ugovoru na određeno vrijeme, niko od njih nije htio govoriti o ovoj temi u njima preovladava strah od režima SDA i HDZ! Iz nadležnog Ministarstva obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta SBK/KSB nisam tražio obrazloženje na ovu temu, ali je Ministarstvo nijemo prešutilo, niti je u saopštenju obrazložilo razlog zašto nisu već raspisani konkursi u SBK/KSB, ali svima nam je jasna politika ugnjetavanja i revanšizma 1:1!
Stranački direktori određuju koga i koliko će ljudi primiti. Može biti primljen neko ko je radio godinu-dvije (mladi stranački aktivist ili rođak nekog od stranačkih funkcionera), a neko ko je radio u toj školi deset godina, ali ko ne „sluša“ „svoje“ iz SDA ili HDZ i ne podilazi im u svakom pogledu – bukvalno može preko noći ostatiti bez posla!“
Gdje nas vodi ovakav obrazovni sistem? I da li postoji još neko kome nije jasno zašto mladi napuštaju ovu državu? – pita se na kraju zastupnik SDP BiH u Skupštini SBK/KSB, Edin Gekić.

(Služba za odnose s javnošću)