Izložba fotografija „Ivo Andrić – posljednji put u Travniku“ otvorena je večeras u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Povod izložbe je godišnjica dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću 10. decembra 1961. godine.

Na izložbi su predstavljene fotografije iz arhiva Gradske biblioteke Travnik, a autori su doc. dr. Amela Bajrić, Kenan Kavazović i Azra Kavazović.

– Ova izložba predstavlja hronologiju događanja Andrićeve posljednje posjete Travniku, 15. oktobra 1972. godine. Po dolasku iz Sarajeva u Travnik andrić je prisustvovao Centralnoj jugoslovenskoj manifestaciji „Mjesec dana knjige“ čiji je pokrovitelj bio Džemal Bijedić, tadašnji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća. U okviru manifestacije posjetio je, tada, Narodnu biblioteku, svečano otvorio Dječiju biblioteku, otkrio spomen-ploču na mjestu gdje je davne 1706. godine Elči Ibrahim-paša uspostavio javnu biblioteku. Tog dana ispred tadašnjeg Doma JNA posadio je i jednu od osam Pančićevih omorika koje su, između ostalog, obilježavale osam decenija života Ive Andrića – kazala je Bajrić.

Izložba "Ivo Andrić - posljednji put u Travniku" večeras predstavljena u Sarajevu

Kavazović ističe da su iz veoma bogate arhive fotografija Gradske biblioteke Travnik, probrali samo jedan mali dio.

– Pored ove arhive korištena je i građa iz Kantonalnog arhiva u Travniku, od pozivnica, finansijskog plana, manifestacije na osnovu kojih se može vidjeti kako je pripremana jedna tako važna kulturna manifestacija u tom periodu. Zahvalni smo i dnevnom listu “Oslobođenje” koje nam je ustupio svoj digitalni arhiv na osnovu kojeg se može vidjeti kako su mediji pisali tom događaju na saveznom nivou – kazao je Kavazović.
Dodaje da je iz manifestacija “Mjesec dana knjige“ nakon Andrićeve smrti nastala druga poznata kulturna manifestacija “Andrićevi dani”.
– Prema nekim izvorima nobelovac nije želio da za njegovog života neka manifestacija nosi ime po njemu pa je to učinjeno tek nakon njegove smrti – istaknuo je Kavazović.

Izložba "Ivo Andrić - posljednji put u Travniku" večeras predstavljena u Sarajevu

Direktorica Muzeja Šejla Šehabović kazala je da joj je drago da se upravo ovom izložbom obilježava 62. godišnjica dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću.

– Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine baštini original rukopisa “Na Drini ćuprija”, grad Travnik čuva Andrićevu rodnu kuću. Ta konekcija je nama veoma važna jer i jedni i drugi u svojim arhivima imamo dokaze koliko je nekad institucionalno posvećivana pažnja književnosti. To je još jedno podsjećanje da mi nismo nastali jučer – kazala je Šehabović.