Iz objavljenih odluka o raspodjeli grant sredstava za sport i kulturu planiranih u Budžetu FBiH za 2024.godinu, jasno je vidljivo da su se njima najvećim dijelom poštovale želje HDZ BiH.

 

Pa tako u Odluci o Transferu za sport od značaja za Federaciju u dijelu sufinansiranja sportske infrastrukture među 92 odobrena projekta, samo je pet iz Tuzlanskog, najmnogoljudnijeg kantona u FBiH za koje je odobreno tek 48.000 KM grant budžetskih sredstava.

Najviše sredstava odobreno je za projekte u Sarajevskom i Hercegovačko – neretvanskom, te Srednjobosanskom kantonu. Kada je riječ o ovom zadnjem, na spisku uz Dobretiće najmanju općinu u SBK, nema ni jednog projekta npr.iz Fojnice i Travnika. Istina u Fojnicu će stići 15.000KM za Taekwondo savez Herceg Bosne, a za Kreševo uz 40.000 KM namijenjenih projektima sportske infrastrukture odobreno je još 41.500 KM za djelatnosti Motociklističkog saveza Bosne i Hercegovine u 2024.godini.

I dok se budžetska sredstva dijele po spiskovima, očigledno usaglašenim i prije raspisivanja natječaja, dotle učenici MSŠ Travnik jedne od najvećih škola u Bosni i Hercegovini, već četvrto desetljeće sanjaju sportsku dvoranu. Očigledno niko ne postavlja pitanje validnosti ocjena iz tjelesnog odgoja koji brojne generacije učenika ove škole od 1992. godine izvode u učionicama. A do tada se rasipamo. Ništa bolja situacija nije ni na spiskovima raspodjele ostalih sredstva ovog Ministarstva.

Nađa Ridžić

Rezultati javnih poziva