Udruženje poljoprivrednika i stočara “KARAULA – VLAŠIĆ” i ove godine organizuje 11. Sajam travničkog (vlašićkog) sira, izložbu krave muzare i ovce pramenke 25. augusta na Vlašiću platou Gostilja kod Lovačkog doma.

 

Na taj način ovo udurženje nastavlja lijepu tradiciju sa ciljem razvoja poljoprivredne proizvodnje, očuvanja autohtonih vrsta, ali i edukcije stočara uz podršku visokoškolskih ustanova.

– Na predhodnih deset sajmova postigli smo značajne rezultate, a dokaz tome je da smo svake godine imali sve veći broj izlagača iz Srednjobosanskog, ali i iz Zeničko – dobojskog i Unsko – sanskog kantona, te iz općina Republike Srpske. To nam daje podstrek da nastavimo i dalje uz još bolji rad i još bolju organizaciju. – navode iz Udruženje poljoprivrednika i stočara “KARAULA – VLAŠIĆ”.

SAJAM KOJI JE TOKOM DECENIJE OPRAVDAO POSTOJANJE

I ove godine na sajmu sira bit će proglašeni najbolji proizvođači travničkog (vlašićkog) sira, te najbolji uzgajivači krave muzare i ovce pramenke. Uz ovaj dio planiran je i onaj stručni kroz okrugli sto na temu: “Ruralnog razvoja i poljoprivredne proizvodnje”, a gosti će, kao i prehodnih godina, biti eminentni profesori sa Veterinarskog i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a učestvovat će i izlagači i predstavnici vlasti sa svih nivoa.

Ove godine za svakog izlagača planirana su sredstva kako bi se finansirali troškovi prijevoza, a posebne nagrade predviđene su za najuspješnije izlagače.

Novina na ovogodišnjem sajmu bit će izložba poljoprivrednih mašina i prezentacija istih.