Predstavnici Saveza penzionera u FBiH  sutra će na sastanku u Sarajevu   delegaciji  Vlade Federacije  BiH, koju će predvoditi premijer Nermin Nikšić, predati peticiju kojom traže Vanredno usklađivanje penzija najmanje za 7% sa primjenom od prvog oktobra. Intenziviranje rada na izmjenama i dopunama Zakona o PIO, te ispunjenje datih obećanja o isplati jednokratne pomoći,pomoći za liječenje i rehabilitaciju penzionera.Ukoliko se ovi zahtijevi ne ispune, oni će 3. oktobra na masovne proteste.

 

  JELI SUTRAŠNJI SASTANAK SAMO KUPOVINA VREMENA?

Sumnju  da  Vlada FBiH sutrašnjim sastanakom u Sarajevu o samo želi kupiti vrijeme i odgoditi najavljene proteste, izaziva informacija iz Federalnog ministarstva finansija da je “Razlika između uplaćenih doprinosa i isplaćenih penzija u prvih sedam mjeseci ove godine 281 milion maraka“. Što je otprilke  iznos potreban za isplatu penzija za jedan mjesec. I ko je kriv za takvo stanje? Penzioneri sigurno nisu. Jer i ptice na grani znaju da aktuelna Vlada FBiH, baš kao što su i sve one prije nje, žmiri na činjenicu da značajan  broj poslodavaca (između ostalog i zbog nikada smanjenih nameta kojima se održava glomazan državni aparat, kojem skoro svake jedne ili dvije godine treba novi službeni automobil) radnicima uplaćuje doprinose na najnižu plaću,dok im neoporezovani dio isplaćuje u koverti. Time se na najperfidniji način pljačkaju sadašnji  i budući penzioneri,Penzioni fond ali i država. Jer, iznos najniže plaće  trenutno je manji od polovine prosječne plaće, koja nosi  jedan opći bod koji trenutno iznosi 20,74 KM, što znači da će tim radnicima nakon 40 godina staža, država morati namiriti iznos do zagarantovane penzije. Tako se svjesno akumulira nova bijeda i sirotinja.

Uz privatne firme, činjenica je da naprimjer rudnici čija se dugovanja po osnovu poreza i doprinosa iz ranijih godina mjere stotinama miliona maraka i danas nastavljaju sa istom praksom. Pa je nedavno Vlada FBiH,za uvezivanje staža i uplatu doprinosa, kako bi se penzionisalo 585 rudara iz četiri rudnika izdvojila 17 miliona maraka. Nisu krivi rudari, jer i oni kao i hiljade radnika npr. namjenske industrije ali i brojnih privatizacijskim marifetlucima  i neznanjem uništenih firmi, čekaju na uvezivanje radnog staža.

A život ide i sve je skuplji zbog čega je sredinom jula Federalna  Vlada, donijela Uredbu na osnovu koje je, s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica  uzrokovanih rastom cijena, poslodavcima omogućeno  da  radnicima do kraja godine, mogu isplatiti neoporezivu pomoć  u iznosu od 2.768 KM. Obrazložili su to podacima PU FBiH da najnižu plaću u FBiH prima  120.000 radnika, dok ih još 70.000 prima plaću od oko 800 KM.

Iz ovih podataka,jasno je  da će se svi oni (njih 190.000 )nakon okončanog radnog staža  pridružiti armiji penzionera,kojima  će se iz budžeta morati namiriti do najniže ili zagarantovane penzije .No o tome trenutno ne razmišljaju ni oni ,ni njihovi poslodavci a niti Vlada.

Za razliku od onih u radnom odnosu kojima se prema Uredbi  može isplatiti  2.768 KM neoporezive pomoći, penzionerima među kojima  njih 180.000 prima najnižu penziju s kojom ne žive nego životare, poručuju da bi za četrnaest puta manji iznos pomoći kojom bi ublažili  posljedice rasta cijena životnih namirnica ali i lijekova ,trebali čekati rebalans Federalnog budžeta. Stanje u koje su , nakon okončanog radnog vijeka dovedeni, najblaže kazano je ponižavajuće.Svjesni su oni da vanredno povećanje penzija od 7% ,i ako ga bude, na iznos najniže ili zagarantovane penzije kao ni jednokratna pomoć od stotinu maraka neće značiti baš puno. No, jednostavno ,ne mogu više saginjati glavu i šutke čekati kraj.

Nađa Ridžić