Nekadašnji radnici viteške firme PS Vitezit, njih više od 40, danas će pred zgradom Vlade Federacije FBiH tražiti konačno  uvezivanje radnog staža. Kako je za portal Hronika.ba kazao Safet Sivro,predsjednik Sindikata radnika Vitezita neriješenog radno pravnog statusa.

 

Među radnicima koji će danas krenuti za Sarajevo, devetnaest ih ima pravosnažne sudske presude. Ovaj nekadašnji privredni gigant u čijoj propasti su učestvovali mnogi bivši i sadašnji zvaničnici na svim nivoima vlasti i  kroz koji su prošle desetine miliona budžetskog novca  bez značajnijeg pokretanja proizvodnje  ipak je na kraju dočekao stečajni postupak.

Firma, čiji je većinski vlasnik bila  Vlada FBiH i čija je imovina znači državna što znači pod zabranom prodaje,prodata je  zagrebačkoj firmi WGD promet, vlasnika Matiasa Zubaka. Činjenicama da je stečajna uprava prodala imovinu  pod zabranom prodaje,zbog čega se Zubak ne može uvesti u posjed, uz pravosudne bavit će se očigledno i brojne druge institucije. No to bivše  radnike koji više od tri desetljeća čekaju svoje pravo na život, ne zanima.Zato će sutra pred zgradu Vlade FBiH, ispred koje kažu neće otići bez konačnog rješenja svog statusa.

 

Nađa Ridžić