S posebnim zadovoljstvom, želim se javno zahvaliti Kantonalnoj bolnici u Travniku, gdje me je vrlo uspješno operirao hirurg/ortoped, prof.dr. Mithat Asotić, sa svojim stručnim timom.

 

Nije lahko riječima iskazati svoje moralno osjećane za svu pažnju, za požrtvovanje i stručnosti koju mi je priredila ova zdravstvena ustanova, čiji subjekti ovu instituciju pretvaraju u kultnu u regionu. Počev od glavnog doktora M. Asotića, kao i drugih ljekara, te medicinskih sestara i tehničara mogu samo riječi najljepše za njihovu ljubaznosti, stručnost kao i otmjen i učtiv način objašnjavanja kako da se prilagodim novom načinu života nakon operacije.

Njihove jasne i razumljive riječi su me potakle u dno duše, srca i uma, koja me obavezuje da nakon izlaska iz ove zdravstvene ustanove napišem širi esej o njihovom odnosu prema pacijentu i čovjeku i borbi za njihov život.

Naime, i prije opretivnog zahvata i nakon operacije svo osoblje je pokazalo visoku organiziranost i predanost da mi iskreno pomognu u liječenju i posebno držanju. Njihova konkretna i razgovjetna uputstva su se duboko  urezala u moju svjest.

Nakon buđenja, poslije operativnog zahvata (ugradnja kuka na mojoj lijevoj nozi), nikada neću zaboraviti osmijeh doktora M. Asotića kada mi je rekao:

‘’Profesore, sada su noge jednake. Mi smo učinili što je do nas, a sada je na vama da nastavite i pomognete sebi, jer vi ste potrebni porodici, našim fakultetima i društvenoj zajednici. Ovdje vam je svo osoblje na raspolaganju i slijedite njihova uputstva…’’

Slovo zahvalnosti  hirurgu, prof. dr. Mithatu Asotiću i njegovom stručnom timu

Bezbeli, ovaj stav doktora M. Asotića me je toliko motivirao da još dublje spoznam sebe i ljude iz okruženja. Ovo je prvo moje obraćanje za zaštitu zdravlje jednoj zdravstvenoj ustanovi, jer raniji moji kontakti sa drugim zdravstvenim ustanovama bili su neuspješni. Ili oni nisu razumjeli mene i moje zdravstveno stanje, ili ja nisam razumio njih. Prvi čovjek medicine u regionu, koji je prodro u moj problem doista je doktor M. Asotić kojem se želim zahvaliti od zemlje do neba.

Prilikom mojih telefonskih kontakata i posjeta koje sam imao sa prijetaljima i žurnalistima istakao sam i brojne druge medicinske djelatnike ove kultne zdravstvene ustanove, koji su mi ukazali pomoć i pažnju. Ovom prilikom navest ću nekoliko imena, žaleći ako neko ime ispustim, a to su prije svih:  dr. Semidin Ramić, dr. Selmir Topčić, dr. Saša Živanović, dr. Mesud Ridžal, dr. Šaban Orhan, mr. Halep Ifet, radiolog Sead Skoko, medicinske sestre Nerma Hrustanović, Aida Mujčić, medicinski tehničari Elmedin Trkić, Alen Klisura, Kenan Silajdžija i drugi.

Na koncu, ovog kraćeg mog obraćanja, slobodan sam reći da bi svakom preporučio da zaštitu zdravlja zatraži u Kantonalnoj bolnici u Travniku, jer ona posjeduje sve što jedna medicinska ustanova u svijetu ima stručne kadrove koji se vladaju u skladu sa svjetskim medicinskim etičkim kodeksom.

 

Travnik, 18.05.2018. godine

Akademik prof. dr. Šefket Krcić, v.r.