Na Univerzitetu/Sveučilištu  Vitez u Travniku danas je održan Forum “Turizam i mir” u sklopu manifestacije  “Dan(i) turizma u Travniku” koju su u povodu Svjetskog dana turizma organizovali Univerzitet/Sveučilište Vitez u Travniku, Središte za cjeloživotno obrazovanje Travnik i Turistička zajednica Općine Travnik.

 

 

Učesnici foruma kroz panel diskusije bili su  Azra Džigal (USAID turizam), fra Mirko Majdandžić (župnik župe Brestovsko kod Kiseljaka),  Semir Osmanagić (osnivač fondacije „Dolina bosanskih piramida”) i Danijel Pavlović (osnivač Instituta mira kroz turizam u Beogradu, generalni sekretar i direktor Akademije za hotelijerstvo, turizam i velnes), a  centralna  tema je turizam.

Nakon toga uslijedii je drugi panel  na temu Guča Gora kao jedno od najljepših sela u BiH, a gosti su bili  fra Velimir Valjan (Franjevački samostan Guča Gora), Ljiljana Marković (voditeljica kušaone u Gučoj Gori) i Aida Vatreš (Središte za cjeloživotno obrazovanje Travnik).

DAN(I) TURIZMA U TRAVNIKU: Forum “Turizam i mir”

-Na Forumu “Turizam i mir” je zaključeno da turizam ima značajnu ulogu u generisanju  blagostanja, a s tim i mira u globalnim okvirima. U tom smislu turistički radnici, kao i svi drugi koji vole putovati su osobe koje trebaju širiti poruku mira i ljubavi. Također je vrlo bitno uspostavljati balans između ekonomskih i neekonomskih funkcija turizma što je i zapravo put u razvoju turizma u BiH.

DAN(I) TURIZMA U TRAVNIKU: Forum “Turizam i mir”

Nakon drugog panela zaključeno je kako “tradiciju trebamo “izvući” iz zaborava i biti ponosni na sve što imamo jer to smo mi i to su naše iznimne vrijednosti.”. – zaključeno je nakon današnjeg Foruma “Turizam i mir”.