Tokom marta na Porođajnom odjelu JU Bolnica Travnik četiri puta rođene su dvojke, a očekuju se i pete tokom ovog mjeseca. Nastavak je ovo pozitivnog trenda kada je u pitanju broj rođenih beba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona, u protekloj godini rođena je 2.031 beba, najviše u Travniku (1.122), u Novoj Biloj rođeno je 697 beba, u Jajcu 109 i Bugojno 103. Rođeno je 1.059 dječaka i 972 djevojčice.

Porođajni odjel JU Bolnica Travnik posljednjih godina ima stalni trend povećanja broja poroda, pa je tako 2014. godine rođeno 1.036, godinu kasnije 1.109 i ove godine 1.122 bebe.

– Imamo stalni trend rasta broja rođenih beba. Broj beba rođenih na carski rez je ispod 16 posto, što je standard Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), i po tome smo najbolji u regionu – kazala nam je dr. Fatima Čurić-Ljevaković, šefica Ginekološko-porođajnog odjela JU Bolnica Travnik.

U ovoj ustanovi su tokom protekle godine, uz 1.122 poroda, izveli više od  600 operativnih zahvata iz oblasti ginekologije. I specijalisti ginekolozi ove ustanove značajan broj zahvata obavljaju laparoskopskom metodom, kao i njihove kolege hirurzi, urolozi i ortopedi.

Obilazak porodilišta

U sklopu obilježavanja Dana općine, načelnik Admir Hadžiemrić i predsjedavajuća OV Vlatka Lukić obišli su porodilišta u Novoj Biloj i Travniku. Tom prilikom darovali su majke i bebe rođene na 21. mart, koji se obilježava kao Dan općine Travnik. Majke su postale Marijana Kajiš iz Novog Travnika te Selvina Silajdžija iz Travnika.