Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnikom Agencije u Tokiju Shigehikom Nishihamom o novim koracima na unapređenju investicija Japana u BiH, te afirmaciji BiH kao destinaciji za strana ulaganja.

 

Gospodin Nishihama je obavijestio direktora  Milinića o naporima koje ulaže s ciljem promocije BiH japanskim privrednicima radi ulaganja, svom doprinosu na izvozu bh. vina, te promociji bh. turizma.

Smatra da bi nekoliko japanskih kompanija koje trenutno posluju u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Mađarskoj moglo preseliti pogone u Bosnu i Hercegovinu, pri tome ističući da je japanska kompanija preciznih strojeva pod nazivom TSUBAKI-NAKASHIMA koja je poslovala u centralnoj Europi, u 2017. godini preuzela kompaniju TN BOSNIA DOO KONJIC. Ovaj primjer bi mogao poslužiti drugim investitorima da investiraju u BiH.

Gospodin  Nishihama također smatra da bi se još nekoliko proizvoda iz BiH moglo naći na japanaskom tržištu, među kojima je i med.