Slijedi nam razdoblje praznika, koje je u našoj tradiciji nažalost povezano sa povećanim konzumiranjem alkohola među svim kategorijama stanovništva, posebno mladim ljudima. Praznici su prilika za dijeljenje radosti sa porodicom i prijateljima, nikako za konzumiranje alkohola i opijanje, jer smo svakodnevno svjedoci da takva praksa izaziva ozbiljne posljedice.

 

Stoga, Centar za edukaciju mladih apeluje na cjelokupnu javnost da tokom predstojećih praznika radosne trenutke ne doživljava kroz alkohol, a posebno da od njega zaštiti djecu i mlade, kao kategorije stanovništva koje su u tom pogledu najranjivije i najizloženije.

Također, pozivamo nadležne službe da pojačanim kontrolama utiču na smanjenje svih rizika koji mogu nastati konzumiranjem alkohola, a trgovce i ugostitelje da poštuju zakon i ne prodaju alkoholna pića djeci i mladima.

Zaštita djece i mladih od izloženosti alkoholu je odgovornost svih nas, zato im budimo pozitivni uzori, podijelimo radost s njima i ne konzumirajmo alkohol tokom predstojećih praznika.

 

(CEM)