U Travniku je održana početna konferencija projekta „TREIN – Mreža poduzetništva i inovacija Travnik“, koji ima za cilj da kroz sinergiju javnog, civilnog, privatnog i obrazovnog sektora kreira dinamično i podsticajno okruženje za otvaranje i rast novih preduzeća u atraktivnim i brzo rastućim sektorima na području općine Travnik i Srednjobosanskog Kantona/Kantona Središnja Bosna.

 

Projekt TREIN će, u cilju realizacije poduzetničkih ideja edukovati najmanje 100 mladih nezaposlenih ljudi do 30 godina starosti ali i podržati 32 firme u pred start up i start up fazi u cilju uspostavljanja i razvoja najmanje 20 inovativnih start-up.

Projekat “TREIN – Mreža poduzetništva i inovacija Travnik” (eng. TREIN = TRavnik Entrepreneurship and Innovation Network) finansira Evropska unija u okviru programa EU4Business. Projekat TREIN će narednih 18 mjeseci implementirati Lokalno partnerstvo za razvoj preduzetništva Travnik koga čine: Općina Travnik – vodeći partner, REZ Agencija (Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH), Služba za zapošljavanje SBK/KSB, NVO Centar za edukaciju mladih CEM Travnik, Sveučilište/Univerzitet “Vitez” u Travniku i Nobil d.o.o. Nova Bila.

Putem ovog partnerstva razviti će se sistem za stvaranje uvjeta za lakše pokretanje biznisa i poslovanja općenito, te formiranje inicijativa za rasterećenje privrede kroz promjenu poreske politike i smanjenje birokratskih procesa a sve u cilju unaprijeđenja lokalnih kapaciteta i mehanizama podrške mladima za samozapošljavanje.

Lokalno partnerstvo za razvoj preduzetništva Travnik je jedno od pet partnerstava kreiranih u okviru projekta „EU4Business – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju“, koji finansira Evropska unija u BiH, a realizuju GIZ, UNDP i ILO.