Tokom vikenda na Vlašiću je uz uvažavanje svih propisanih preventivnih mjera zbog širenja koronavirusa, održana šesta po redu manifestacija “Ljuta greda 2020”. Ovogodišnja manifestacija se održala u okviru projekta “Vlašić u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995”, čiji je organizacijski odbor formiran od predstavnika boračkih udruženja s područja općine Travnik.

 

Manifestacija “Ljuta greda” obično uključuje niz programskih sadržaja i aktivnosti, međutim ove godine uz znatno smanjen broj učesnika i zvanica, kompletan program obilježavanja je reduciran i prilagođen novonastaloj epidemiološkoj situaciji.

U subotu je realizovan planinarski pohod tokom kojeg su učesnici posjetili Parić gredu, gdje je upriličen čas historije uz predavača dr. Almana Kasumovića.  Kasumović je bio učesnik ratnih dešavanja na ovom području, te je ovom prilikom naglasio da su na ovom mjestu donesene odluke koje su promjenile tok ratovanja u OOR 1992-1995.

-Ovdje se rodila ideja za oslobađanje Vlašića i skidanje ‘kape Republike Srpske’ , što je praktično i učinjeno tokom čuvene vlašićke operacije, kazao je Kasumović.

Proteklog vikenda na Vlašiću održana manifestacija 'Ljuta greda 2020'

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije “Ljuta greda 2019” Fahir Čamdžić istaknuo je da su, pobjedom koju su izvojevali borci ARBiH stvoreni uslovi za dalje oslobađanje okupiranih djelova države koje su jedinice ARBiH vršile sve do potpisivanja mirovnog sporazuma.

Sa Ljute grede su planirani i u potpunosti realizovani svi zadaci u završnici rata, naglasio je Čamdžić.

-Nažalost, zbog pogoršane epidemiološke situacije, ovogodišnja manifestacija je obilježena skromnije nego što smo to radili predhodnih godina, te su brojni posjetitelji spriječeni da prisustvuju obilježavanju ovog značajnog datuma. Najvažnije je da je kontinuitet manifestacije nastavljen, a iskreno se nadamo da ćemo već iduće godine imati više posjetitelja i da će epidemija biti stvar prošlosti, kazao je Čamdžić.

Proteklog vikenda na Vlašiću održana manifestacija 'Ljuta greda 2020'

Nakon pohoda ka Ljutoj gredi i polaganja cvijeća na spomen-ploči poginulim borcima ARBiH, prisutnima se obratio i jedan od komandanata 306.bbr Munir Karić, koji je istaknuo značaj dešavanja na Ljutoj gredi u proteklom ratu, a koja su imala operativno-strateški karakter za oslobađanje teritorije RBiH.