Centralna izborna komisija BiH je danas donijela Odluku kojom će biti raspisani prijevremeni izbori za načelnika Općine Travnik. Danas je donesena odluka o poništenju izbora u Doboju i Srebrenici.

 

 

-Centralna izborna komisija BiH je utvrdila nemogućnost preuzimanja mandata za načelnika Općine Travnik od Mirsada Pece (SDA) zbog njegove smrti, a kojem je je potvrđen mandat načelnika općine Travnik pravosnažnom Odlukom o potvrđivanju i objavi rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine”, saopćeno je iz Centralne izborne komisije.

Po pravosnažnosti ove odluke, Centralna izborna komisija BiH će raspisati prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik.

S obzirom da ovakve situacije ranije nisu definisane Izbornim zakonom, trebalo je mnogo vremena da se donese odluka.

U narednom periodu na Centralnoj izbornoj komisiji je da napravi rokove za prijave političkih stranaka na prijevremene izbore te osigura sve što je potrebno za održavanje izbora u ovoj općini.

 

Poništeni izbori u Doboju i Srebrenici

 

Članovi CIK-a su sa šest glasova “za” i jednim “protiv” izglasali da se ponište izbori na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu u Osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika i Skupštine općine Srebrenica.

Poništeni izbori u Doboju i Srebrenici, a Travniku će biti održani prijevremeni izbori za načelnika

Članovi CIK-a su sa šest glasova “za” i jednim “protiv” izglasali da se ponište izbori na 89 redovnih biračkih mjesta u Osnovnoj izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboj. U Doboju je bilo ukupno 108 birališta.