Tradicionalno obilježavanje manifestacije “Ljuta greda”, ove godine bit će održano 07. i 08. augusta na Vlašiću. Ovogodišnja manifestacija se održava u okviru projekta “Vlašić u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995”, čiji je organizacijski odbor formiran od predstavnika boračkih udruženja sa područja općine Travnik.

 

 

Manifestacija “Ljuta greda” ove godine uključuje niz programskih sadržaja i aktivnosti, a kao i prethodnih godina započinje planarskim pohodom “Stazama heroja“ u subotu u 16 :00 sati. U nedjelju, sa početkom u 11:30 sati je, uz čas historije, predviđeno polaganje cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima, vjerski i kulturno-zabavni program, te obraćanje zvaničnika i gostiju.

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije “Ljuta greda 2021” Fahir Čamdžić istaknuo je da je sa područja Ljute grede, ARBiH krenula u odlučujuće bitke za oslobađanje Vlašića i cjelokupne okupirane teritorije BiH.

-„Borci 7. i 3. Korpusa ARBiH nizali su uspješna dejstva na Vlašiću, što je i ostalim jedinicama ARBiH dalo podstrek da nastave sa ofanzivnim aktivnostima  na cjelokupnoj teritoriji države, te u znak sjećanja na slavne dane svih pripadnika ARBiH, naša je dužnost odati počast svim onima koji su doprinijeli našoj slobodi“, naglasio je Čamdžić.

Čamdžić je također najavio da planiraju do narednog obilježavanja manifestacije izgraditi spomenik palim borcima na platou Ljute grede, te da je projektna dokumentacija urađena, ali i da očekuju potporu svih institucija na državnom, federalnom i lokalnom nivou u finalnoj realizaciji izgradnje spomen-obilježje koje bi podsjećalo na dane iz OOR, gdje bi bile upisane sve jedinice koje su učestvovale tokom vlašićke operacije.