U organizaciji Udruženja Bosanski kulturni krug večeras je u Zavičajnom muzeju premijerno prikazana dokumentarni film „Pour chaque maladie, il existe une plante pour la soigner“  – „Svaka biljka jednu bolest liječi“ za koji je scenarij I režiju potpisuje Enes Škrgo.

 

Dokumentarni film „Pour chaque maladie, il existe une plante pour la soigner“ („Svaka biljka jednu bolest liječi“) snimljen je 2019. godine u produkciji Jardin Botanique Neuchâtel, kao dio velike etnobotaničke izložbe “Plantes médicinales. Infusions des savoirs”, postavljene u Botaničkom vrtu švajcarskog grada Neuchâtela tokom 2020. i 2021. godine.

Film je sniman u Travniku i okolini, te na planini Vlašić tokom jedne kalendarske godine i prikazuje u svim godišnjim dobima herbističku djelatnost porodice Grabus iz sela Krpeljići, koja se bavi manufakturnom preradom ljekovitog bilja. Osim tradicionalne upotrebe planinskih biljki u medicinske svrhe, opisanim u starim fratarskim likarušama iz franjevačkog samostana Guča Gora i primjerima polunomadskih stočara u liječenju bolesti ovaca, u filmu je prikazana i moderna proizvodnja biljnih preparata u kompaniji „Pharmamed“.

U drugom dijelu filma predstavljene su skoro nestale i zaboravljene vještine i zanati upotrebe drveta, kao što su pletenje sepeta od pruća i pravljenje kaca za čuveni Travnički/Vlašićki sir, koji jedinstveni okus ima zbog jedne planinske trave.

U filmu sudjeluju: Emsad Grabus, Emir Grabus, Dika Grabus, fra Velimir Valjan, Slobodan Ličanin Lika, Izet Hodžić, Sead Medanhodžić, Fadil Posavljak , Elmir Muharemović, Mustafa Gasal, Čilto Jokanović i Fahrija Basara. Kamera i montaža: Meho Šiljak grafika: Vanja Jovišić scenario i režija: Enes Škrgo