Proteklog vikenda u Travniku je održana redovna sjednica Kantonalnog odbora SDP BiH Srednjobosanskog kantona, sa ciljem što kvalitetnijih priprema za predstojeće Opće izbore u Bosni i Hercegovini.

 

Nivo spremnosti svih naših organizacija na nivou kantona daje nam opravdana očekivanja da će nakon oktobra doći do dugo očekivane promjene vlasti u Bosni i Hercegovini, Federaciji i Srednjobosanskom kantonu, posebno zato što su građani više nego razočarani u nesposobnost SDA-HDZ koalicije na našem Kantonu da se nosi prvo sa pandemijom Korona virusa, a sada s ekonomskom krizom.

Kako objasniti činjenicu da se vlast hvali najvišim budžetima u istoriji, kad su građani sve siromašniji i ne osjete bilo kakvu korist od tog budžeta. Ono što je činjenica jeste da su, uslijed globalne ekonomske krize koju je pokrenula prvo pandemija, a sada dodatno pojačao rat u Ukrajini, cijene hrane, goriva i svega ostalog, ekstremno porasle u odnosu na prethodne godine. Zbog tog rasta cijena i prikupljanje poreza je pojačano, a budžeti su porasli, što apsolutno nije zasluga mudre i sposobne vlasti, nego naprotiv. Umjesto da se rast budžeta usmjeri na pomoć i podršku najugroženijim i najranjivijim kategorijama stanovništva, isti se koristi na nova stranačka i rodbinska upošljavanja u općinskim i kantonalnim institucijama, te pokretanja standardnih predizbornih projekata, kojima je jedini cilj zamazati oči biračima i osigurati još jedan mandat u udobnim foteljama, s primanjima koja su za većinu naših građana samo san.

SDP BiH od Vlade Srednjobosanskog kantona traži da, u najhitnijem roku, građanima predstavi dva velika programa u koja bi trebala usmjeriti novac iz budžeta u narednim mjesecima – podršku socijalno ugroženim kategorijama stanovništva i pomoć i podršku poljoprivredi. Ova dva programa bi bila od esencijalne važnosti za preživljavanje našeg kantona u ovom ekstremnom periodu krize.

Nezaposleni i penzioneri su posebno ranjiva grupa koja izuzetno pati u ovom periodu. Priča o tobožnjem povećanju penzija je samo jedna dobro upakovana šarena laža premijera Novalića, od koga smo naučili da mu apsolutno ne treba vjerovati, jer kako drugačije objasniti da je rast penzija od 11% usklađen s rastom cijena brašna od 60% ili rastom cijena šećera od 80%. Ko je ovdje budala?!

S druge strane, obzirom na rast cijena osnovnih životnih proizvoda, koji u velikoj mjeri dolaze iz uvoza, mi se moramo okrenuti poljoprivredi. Proizvodnji i preradi poljoprivrednih proizvoda se mora posvetiti mnogo više pažnje i na sve načine pomoći – od poticaja za sjetvu, sadnju i uzgoj, pa do utvrđivanja najpovoljnijih otkupnih cijena.

Ovo je borba za preživljavanje koja apsolutno ne interesuje SDA i HDZ funkcionere, koji odavno ne žive s građanima, niti ih interesuju njihove brige i problemi. Njihova djeca su negdje u zemljama Zapada, oni se hrane po restoranima, kupaju na egzotičnim plažama i oblače u svjetskim metropolama. A nacionalna retorika je usmjerena samo na prikrivanje njihove nesposobnosti, korupcije i pljačke nad građanima, samo s ciljem da se zadrže na vlasti. Jer, apsolutno su svjesni toga, njihov odlazak s vlasti je i njihov odlazak pred sudove za sve što su radili u proteklim decenijama! To im mi iz SDP BiH garantujemo nakon oktobra ove godine!

 

(KO SDP BiH SBK/KSB)