Drugi dan Ramazanskog Bajrama je dan kada se u Bosni i Hercegovini sjećamo šehida poginulih za odbranu naše zemlje u agresiji 1992-95.godine, naših najboljih sinova i kćeri, braće i sestara, očeva i majki, koji su svoje živote nesebično položili da bi mi danas mogli s ponosom govoriti kako živimo slobodno u zemlji svojih djedova, u Bosni i Hercegovini.

Upravo zato nas je sve šokiralo  nemilo skrnavljenje mezarova na Šehidskom mezarju u Travniku, koje nas je zateklo ovog Bajrama. Između ostalog, na mezarovima je osvanulo i ime Zukana Heleza, potpredsjednika SDP BiH i bivšeg ministra za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH, čovjeka, koji je dao svog brata za odbranu Bosne i Hercegovine i čijih više članova uže porodice leži na šehidskim mezarjima širom Bosne i Hercegovine.

Naravno, nas zanima ko su izvršioci ovog krivičnog djela, ali nas još više zanima ko su nalogodavci istog, jer smo potpuno sigurni da su dio vladajućeg političkog establišmenta koji je do sada dokazao da mu ni vjera, ni šehidi, ni Bosna i Hercegovini ne znače ništa u odnosu na njihovu želju da se održe po svaku cijenu na vlasti. Ovim putem pozivamo i tražimo od svih organa MUP-a SBK i PU Travnik da poduzmu sve neophodne radnje na rasvjetljavanju ovog zločina protiv države Bosne i Hercegovine i nalogodavaca istog. Jer, kako drugačije objasniti ovo, nego zločinom protiv Bosne i Hercegovine i njene državnosti!

U ovim vremenima Bosna i Hercegovina se mora braniti svaki dan i na svakom mjestu. Bosna i Hercegovina je iznad i ispred svih nas. I to svi moramo ponavljati i dokazivati svaki dan!

Služba za informisanje SDP BiH SBK/KSB