JU Gradska biblioteka Travnik bila je sinoć domaćin promocije knjige „Geografija nestanka“ autora Emira Suljagića koja je upriličena u okviru „16. Travničkih večeri“ i manifestacije „Dani dijaspore 2022“  na platou ispred Gradske biblioteke Travnik.

 

Trećom knjigom iz svog književnog opusa, odnosno „Geografijom nestanka“, povratkom, življenjem, prisjećanjem, čišćenjem i novim kultiviranjem rodnog sela, kuće i okućnice, Suljagić nastoji nanovo osvojiti prostor koji je zločinom oduzet te pronaći svoje mjesto u njemu: dati nova značenja fragmentima razorene prošlosti.

This slideshow requires JavaScript.

Geografija nestanka fascinantna je mješavina različitih žanrova: memoari, svjedočenja, pripovjedne proze, esejistike, sociološke i političke studije… Ovo spajanje različitih modusa autoru polazi za rukom zbog toga što je je iskusni novinar, pisac, akademski radnik i neko ko se cijeli život, na različite načine i urazličitim modusima, posvetio proučavanju mogučnosti i razmjera ljudskog zla, pa se u svom rukopisu objedinjuju sva njegova dosadašnja iskustva.

Sa autorom je razgovor bodio Kenan Efendić, a moderatorica je bila Amela Bajrić.

 

Travnik: Promovisana knjiga „Geografija nestanka“ Emira Suljagića