U organizaciji JU Gradska biblioteka Travnik, Elči Ibrahim-pašine medrese i BZK „Preporod” Travnik, uz tehničku podršku JU Centar za kulturu Travnik  u srijedu 31.8.2022. godine sa početkom u 20:30 sati održat će se promocija romana Enesa Karića pod nazivom „Bogovo roblje”.

 

-Novo romaneskno ostvarenje Enesa Karića ‘Bogovo roblje’ može se, kao roman hronika, čitati/razumijevati iz aspekta poznate kurʼanske pozicioniranosti naprema čovjekove svijesti o Svijetu i Vremenu – da je ‘svaki čovjek na gubitku’ ukoliko svome vlastitom vremenu ne priskrbi četiri fundamentalne životne sastavnice: Vjeru, Dobro, Istinu i Strpljenje… Nakon romana ‘Boje višnje’ (2016.), u kojemu, manirom rasna pripovjedača, prati odrastanje dječaka iz sela Višnjeva u surovim ali i čednim socijalno-psihološkim kontekstima različitih i međusobno uvjetovanih svjetova, romanom ‘Bogovo roblje’ (2020.) Karić nastavlja naraciju o istom tom dječaku, koji, upisom u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu septembra 1973. godine, ulazi kao mladić u znatno širi životni prostor, gdje drama odrastanja, sve do završavanja petog razreda Medrese, nailazi na vrlo precizirane životne ramove i uvjetujuće okolnosti..” –  istakao je književnik Hadžem Hajdarević u „Romanu o sanjanom životu i življenom snu” – Oslobođenje.

Promotori su doc. dr. Dženan Kos, dr. sc. Ahmed ef. Adilović i Ismet Veladžić (IK Tugra), a moderator doc. dr. Nermin Šušić.

Promocija će se održati na platou ispred Gradske biblioteke Travnik, a u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika u čitaonici.

 

Gradska biblioteka Travnik domaćin promocije romana „Bogovo roblje“ Enesa Karića