Nakon što je na Svjetski dan svjesnosti o autizmu, 2. aprila dio stručnog tima Udruženja “Svijet u slikama“ objavio svoju prvu knjigu pod nazivom “Poremećaj iz spektra autizma: Od čega početi?” , ova izuzetno korisna knjiga , kako za roditelje, tako i za struku doživjela je  i promociju u Vitezu. Autori knjige su:  Bojan Radić, Amela Sivro, Tatjana Badrov i Zoran Radić.

 

-Ovu knjigu je napisao tim Udruženja “Svijet u slikama” koji već dugo godina radi sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Knjigu smo, prije svega, namjenili roditeljima, a zatim stručnjacima i svim kolegama koji rade sa djecom sa poteškoćama u razvoju. U knjizi smo ponudili sva naša praktična znanja i vještine koje roditelji i svi drugi stručnjaci mogu da koriste u radu sa djecom sa poteškoćama u razvoju. – naglašava Amela Sivro, jedan od autora knjige.

This slideshow requires JavaScript.

Cilj ovog priručnia nije samo promocija, kaže Bojan Radić, predsjednik Udruženja “Svijet u slikama” i jedan od autora.

-Cilj ove knjige da se pokaže i da se daje prilika roditeljima kod kuće i stručnjacima da se educiraju na savremenim metodama koja su zasnovana na naučnim dokazima. Naš cilj nije samo da se uradi promocija knjige, ovo je početak jedne saradnje. Naš cilj je da pokušamo napraviti saradnju sa vrtićima i različitim institucijama jer djeca sa poteškoćama u razvoju imaju više problema i u komunikaciji i u socijalizaciji i u integraciji. – ističe Bojan Radić, jedan od autora knjige.

Dr.sci. Amela Ibrahimagić,jedan je od recenzenata knjige i promotor.

– “Poremećaj iz spektra autizma: Od čega početi?” knjiga je grupe autora koji su zadovoljili sve stručne kriterije da pišu jedan ovakav priručnik, ali su ga pisali jednim autentičnim i vrlo razmljivim jezikom. Priručnik je namjenjen i roditeljima i stručnjacima. Stručnjacima za njihovu edukaciju i doedukaciju, a roditeljima da dobiju odgovore na sva pitanja koja ih muče u vezi autizma. – kazala je dr.sci. Amela Ibrahimagić, recenzent knjige i jedan od promotora.

Ministrstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB podržalo je izdavanje ovog priručnika.

-Mi smo finansijski podržali izdavanje ovog priručnika tako da za sve one kojima treba bude besplatan ili po nekoj simboličnoj cijeni. Civilizacijsko dostignuće je koliko mi obraćamo pažnju i koliko radimo sa onima koji su najvećoj potrebi. Meni je zadovoljstvo ako smo sa ovom gestom nekome olakšali ili pomogli. – izjavio je Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB.