Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, Lidija Bradara, zajedno s ministrom prostornog uređenja FBiH, Željkom Nedićem, posjetila je danas Hrvatsku bolnicu dr. fra Mato Nikolić u Novoj Biloj.

 

Tokom posjeta i obilaska bolnice održan je sastanak s ravnateljem bolnice, dr. Mladenom Ćuturićem, razmatrajući daljnje planove za razvoj i unaprjeđenje bolničkih kapaciteta.

Pod mladim i ambicioznim vodstvom dr. Ćuturića, bolnica je dosegnula rekordan broj od 60 zaposlenih liječnika od svog osnutka, od čega je 20 na specijalizaciji. U toku su radovi na izgradnji nove savremene operacijske dvorane, s ulaganjem blizu milion konvertibilnih maraka (KM). Dodatno, značajna sredstva uložena su i u nabavku nove opreme, poboljšanje energetske učinkovitosti i opsežne renovacije.

Travnik: Predsjednica Bradara i ministar Nedić posjetili bolnicu u Novoj Biloj

Hrvatska bolnica dr. fra Mato Nikolić, dar Republike Hrvatske i njezinog tadašnjeg predsjednika dr. Franje Tuđmana, i dalje će imati snažnu podršku na federalnom nivou.

Današnja posjeta bila je idealna prilika za pregled dosadašnjih ulaganja i realizacije projekata financiranih sredstvima Federalnog ministarstva prostornog uređenja na čijem je čelu ministar Nedić. Uzimajući u obzir i ostale radove koji su u protekle četiri godine finansirani s nivoa Federacije BiH, uloženo je više od 5 miliona KM.

Travnik: Predsjednica Bradara i ministar Nedić posjetili bolnicu u Novoj Biloj

Nakon završetka izgradnje 6. lamele bolnice 2019. godine, predviđa se početak izgradnje 7. i 8. lamele krajem 2024. ili početkom 2025. godine. Predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, osobno je uključena u Odbor za izgradnju ovih lamela, što dodatno naglašava važnost projekta. Ovaj posjet i planovi pokazuju trajnu posvećenost razvoju zdravstvenih usluga i infrastrukture, čime se osigurava bolja budućnost za stanovnike Središnje Bosne.