U povodu godišnjica pokušaja puča u Turskoj u Mješovitoj srednjoj školi Travnik ( MSŠT)  otvorena biblioteka i izložba o 15. julu.

 

Projekat osnivanja biblioteke 15. jula – Dana demokratije i nacionalnog jedinstva u Turkiye, koji je u Mješovitoj srednjoj školi “Travnik” u ovom gradu u ime države Turkiye realizovala Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Svečanom otvorenju u Travniku prisustvovali su ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, koordinator TIKA-e u BiH Erdinc Isik, predstavnici turskih institucija u BiH, učenici škole, profesori i građani.

Travnik: Otvorena biblioteka i izložba o 15. julu

Uz svečano otvorenje biblioteke, koja je simbolično otvorena upravo 15. jula, na obilježavanje – Dana demokratije i nacionalnog jedinstva Turkiye. čiji naziv i nosi, prikazan je i film “Bio sam tamo” o potresnim svjedočenjima bh. studenata o pokušaju puča 15. jula.

Travnik: Otvorena biblioteka i izložba o 15. julu

Ambasador Girgin je ukazao na značaj realizacije projekta biblioteke koji je realizovala TIKA, ali i o značaju otvaranja izložbe fotografija koje prikazuju događaja iz noći 15. jula, kada je izdajnička teroristička organizacija FETO pokušala izvesti državni udar.

Turski ambasador je podsjetio i da je prikazan dokumentarni film o studentima iz BiH koji su se u noći 15. jula 2016. zadesili u Turkiye.

Travnik: Otvorena biblioteka i izložba o 15. julu

– Naša saradnja s bratskom Bosnom i Hercegovinom se nastavlja uvijek i na svakom planu. – rekao je Girgin.

Premijer Srednjobosanskog kantona, Tahir Lendo je zahvalio Republici Turkiye na realizaciji projekta biblioteke, kao i na otvaranju izložbe u Travniku, kazavši da će se “u ovom zdanju znanja učiti i onome što se dešavalo na datum 15. jula kada se u Turskoj branila demokratija i sloboda, i branila država. Rahmet svim našim šehidima i u Turskoj i u Bosni i Hercegovini. Za podsjećanje svi naši učenici kada ulaze u ove prostorije znaju da je biblioteka dobila naziv po ovom važnom događaju”.

Travnik: Otvorena biblioteka i izložba o 15. julu

Lendo je zahvalivši TIKA-i i Ambasadi Turkiye u BiH podsjetio da ovo nije jedina pomoć te da država i narod Turske  svestrano pomažu Bosnu i Hercegovinu na njenom demokratskom putu.

– Nadam se da će ovi prijateljski, bratski odnosi dugo živjeti, do Sudnjeg dana. – rekao je Lendo.

Travnik: Otvorena biblioteka i izložba o 15. julu

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović je podsjetio da je danas dan simbolike, “15. juli, godišnjica pokušaja državnog terorističke organizacije FETO u našoj bratskoj Republici Turkiye i tim povodom, a u organizaciji TIKA-e i uz pomoć Instituta ‘Yunus Emre’ mi smo danas u Srednjoškolskom centru u Travniku otvorili dio biblioteka, gdje pored djela na bosanskom jeziku imamo i dio djela za izučavanje truskog jezika. Sve je više ljudi u Travniku i u Bosni i Hercegovini koji govore turski jezik. Zašto ovo naglašavam? Zato što nema boljeg vezivnog tkiVa između naroda od jezika”.

Podsjetio je na istinske, rodbinske veze između naroda BiH i Turkiye, zbog velikog broja Bošnjaka u Turkiye i sve više turskih građana koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

Travnik: Otvorena biblioteka i izložba o 15. julu

Nizom programa u Turkiye, ali i izvan zemlje obilježava se 15. juli Dan demokratije i nacionalnog jedinstva Turkiye, u spomen na OTPOR i žrtvu turskog naroda u odbrani demokratiju od pučista, terorista FETO-a infiltriranih u redove vojske.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine, a riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye poginule su 252, a ranjeno je više od 2.730 osoba.

(K.K./Agencije)