Iako je do ovogodišnjih Lokalnih izbora ostalo još oko dva i po mjeseca, već sada se, kada je Srednjobosanski kanton u pitanju, sa sigurnošću može kazati da najviše šanse za osvajanje novog načelničkog ili mandata gradonačelnika u osam  od dvanaest općina, imaju kandidati HDZ BiH, Koalicije HDZ BiH, HDZ 1990 i HSS Stjepana Radića, te SDA.

 

Tome u prilog, primarno ide činjenica da su  ovdje više od tri desetljeća birališta mjesta na kojima se odvija  popis stanovništva,  te utjecaj izdašnih budžetskih davanja namijenjenih isključivo trasiranju pobjedničkog pohoda  svoga stranačkog  kandidata.

No, ne treba zanemariti ni nastojanja stranaka Trojke, posebno SDP, koji u Novom  Travniku i Bugojnu, gdje je kažu zahvaljujući njihovim kadrovima procvjetala namjenska industrija, a kojoj objektivno naruku idu i ratna žarišta, žele načelničku poziciju. Ne odustaje SDP ni od Gornjeg Vakufa – Uskoplja, ali ni od Donjeg Vakufa u kojem  Senad Selimović  ulazi u neizvjesnu borbu sa još tri kandidata. Naime, SDA, nakon što je izgubila ovu poziciju  na prošlim Lokalnim izborima, nakon što je Huso Sušić napustio SDA i izborio pobjedu kao nezavisni kandidat, želi ponovo imati svog čovjeka na čelu izvršne vlasti.

Bitka za Donji Vakuf

Međutim, dobri poznavatelji političkih prilika u ovoj općini tvrde da će Selimović ipak najtežeg protivnika imati u Safetu Sultanoviću, kandidatu DF, ne zbog snage stranke koja ga je kandidirala, nego  ugleda i podrške koju Sultanović godinama ima u Donjem Vakufu.

Stranka za BiH, kandidaturom za načelničke pozicije u  Bugojnu i Fojnici, očigledno je samo željela poručiti da još postoji  u ovom kantonu.

Kreševo i Kiseljak

Kada  je HDZ BiH u pitanju, uz Kreševo u kojem ova politička partija jedina ima kandidata za načelnika pa je jasno da će Boris Marić, biti apsolutni pobjednik, očekuju i da aktuelni načelnik Kiseljaka  Mladen Mišurić-Ramljak,  potvrdi svoj peti mandat. Načelničku poziciju namjeravaju zadržati i u Vitezu i to u  Koaliciji sa HDZ 1990 i HSS Stjepana Radića. Podsjećamo, na Lokalnim izborima 2012 godine, kada  je kandidata za načelnika uz HDZ BiH imao i HDZ 1990, pobjedu je odnio Advan Akeljić (SDA). Sa istom Koalicijom idu i po novi  ,ovaj put gradonačelnički mandat Stjepanu Duji . Uz optimizam u ove četiri općine, ozbiljnom se matematikom bave i  Gornjem Vakufu Uskoplju, gdje računaju da   bi mogli profitirati podjelom bošnjačkih birača  između kandidata SDA i SDP.

Općina sa više birača nego stanovnika

HDZ BiH, ne odustaje ni od borbe za načelnika općine Dobretići, jedine u ovom kantonu u kojoj je na Lokalnim izborima 2020. godine .bilo više registriranih birača (2.330), nego  po posljednjem popisu stanovnika (1.626), i koja je sudeći po podacima Agencije za statistiku, po  iznosu prosječne plaće među općinama Sarajevskog kantona. Pa će, za razliku od Novog Travnika, Travnika, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Viteza gdje su u Koaliciji , ovdje će  se kandidat HDZ BiH za načelničku poziciju boriti sa kandidatom HSS Stjepana Radića.

Naravno ,kandidate i kandidatkinje imaju i u Travniku, Bugojnu, Jajcu i Fojnici, ali  gotovo bez izgleda da izbore ključnu poziciju u izvršnoj vlasti.

HDZ 1990 bez kandidata 

Utrku za načelničke pozicije opušteno dočekuje HDZ 1990, koji ni u jednoj općini nema svog kandidata,pa će podržati kandidate HDZ BiH,što će kažu dobro upućeni kompenzirati  na višim nivoima vlasti. Ali ova politička partija očekuje osvajanje glasova u OV, pa je u šest srednjobosanskih općina, samostalno je pak prijavila liste kandidata (Dobretići,Travnik,Vitez,Fojnica,Busovača i Kreševo), u dvije je  u Koaliciji sa HSP BiH (Kiseljak i Novi Travnik), u Jajcu je sa HKDU BiH, a u Gornjem Vakufu-Uskoplju sa HDZ BiH.

SDA računa na četiri pozicije načelnika

Na četiri općine računa i SDA i to prvo na Travnik, gdje aktuelni načelnik prof. Kenan  Dautović, uživa značajnu podršku građana. Stranke Trojke, nakon što je njihovu ponudu ponovne kandidature za prvog čovjeka Travnika odbio  advokat Haris Kaniža, kojeg je na vanrednim izborima 2021.godine pobijedio Dautović, kandirale su Tarika Šečića (NiP), no male su mu šanse za značajniji rezultat, dok  Ilija Nakić ,kandidat Koalicije HDZ BiH ,HDZ 1990 i HSS Stjepana Radića,računa na  glasove svih Hrvata  u ovoj općini.

SDA, uz Travnik, u sigurnu pobjedu vjeruje i u Busovači, Fojnici te Jajcu, a  nakon što su se na prošlim lokalnim izborima odlučili podržati nezavisnog kandidata, ovaj put bi sa Edinom Delićem rado  vratili poziciju načelnika i u Novom Travniku, što je zbrajajući  brojne posjete delegacija viših niova vlasti Stjepanu Duji te  finansijsku podršku  budžetskim novcem, gotovo nemoguća misija.

Računaju u  SDA i na  Bugojno u kojem  nakon Hasana Ajkunića, koji je na ovoj poziciji bio četiri mandata (treći je osvojio kao nezavisni,pa se  vratio u SDA), žele ponovo svog čovjeka. Barem isto koliko  svog kandidata na ovoj poziciji želi i SDP, koji za razliku od FBiH, u ovom kantonu nije dio izvršne vlasti. Neizvjesno će biti i  u Gornjem Vakufu-Uskoplju, ali ovdje je i najnaivnijima jasno da  o pobjednicima izbora  mjesto glasača, odlučuju interesi pojedinaca i brojači. Barem smo  do sada mnogo puta imali priliku uvjeriti se kako su se svi baš izvještili u ovom sportu.

Nađa Ridžić