Večeras je u Travniku, u Ex Pontu – Rodna kuća Ive Andrića, upriličena promocija knjige “Periphery Art”, Asima Đelilovića, umjetnika i profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

 

O umjetničkom putu profesora Đelilovića, te o njegovom novom djelu govorile su Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik i profesorica Aida Abadžić – Hodžić sa Akademije likovnih umjetnosti i Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Na kraju, prisutnim na promociji se obratio i autor, prof. Asim Đelilović zahvalivši svima koji su na neki način učestovalu u njegovom umjetničkom razvoju, a sve počelo upravo u Travniku.

-Knjiga je nastala na kraju jednog procesa. Nema beznačajnih mjesta i malih sredina. Bitno je da li ćemo ostati ljdi ili ne. Želio sam da prva promocija bude u Travniku, na mjesti gdje je sve započelo. – kazao je autor poklonivši knjige posjetiocima promocije, koji su na neki način vezani uz njegov život i rad i koji su mu davali podršku.

Promovisana knjiga Asima Đelilovića “Periphery Art”

 

O Asimu  Đeliloviću

Asim Đelilović, diplomirao je 1991. godine, a magistrirao je 2004. godine u klasi profesore Zlatka Ugljena na Odsjeku za produkt dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Na Akademiji likovnih umjetnosti je angažovan na Odsjeku za produkt dizaj kao asistent (1999.),  viši asistent (2004.), docent(2009.), vanredni profesor (2014.). Od januara 2002. godine redovni je profesor na predmetima: Crtanje 1 i 2, Dizajnersko crtanje 1 – 4 i Prezentacioni crtež.

Asim Đelilović je dobitnik nekoliko nagrada Collegium artisticum iz oblasti grafičkog dizanja kao i nagrade Grand Prix Collegium artisticum za 2005. godinu. Osnivač je Muzeja u egzilu (http://museuminexile.com/) – platforme za dokumentiranje i promociju dizajna u BiH 2015. godine. Autor je više knjiga iz oblasti dizajna.