Kulturna manifestacija „Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka“ 2020. godine je od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta proglašena manifestacijom od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine i unazad četiri godine redovno finansijski podržavana projektnim sredstvima ovoga Ministarstva.

– Međutim, shodno objavljenim rezultatima Javnog poziva „Transfer za kulturu od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine“ za 2024. godinu, projekat Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ – Općinskog društva Travnik Kulturna manifestacija „Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2024“, usprkos formalno-pravno ispravnoj i potpuno urednoj prijavi, novouvedenim sistemom bodovanja NIJE prepoznat i finansijski podržan od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Pritom, a što je posebno indikativno, jednako kao ni projekat BZK „Preporod“ Travnik, nijedan drugi projekat udruženja ili organizacija kulture Bošnjaka s područja općine Travnik nije prepoznat ni podržan od strane ovoga Ministarstva.

S obzirom na navedeno, Upravni odbor BZK „Preporod“ Travnik će razmotriti organizaciju kulturne manifestacije koju je od 1991. godine do danas organizirala u kontinuitetu čak i u ratnim okolnostima tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. – navodi se u saopćenju koje potpisuje doc. dr. Dženan Kos,predsjednik BZK „Preporod“ Travnik.