Danas je na Galici održana, druga po redu,  manifestaciju “Dani pobjede, dani ponosa” koja je ove godine zamišljena kao čas historije za učenike osnovnih i srednjih škola.

 

 

Rame uz rame sa borcima iz brigada 7. Korpusa i drugih jedinica Armije BiH koja je pod vodstvom generala Mehmeda Alagića oslobodila Vlašić, danas je stajalo preko 1.000 učenika.

-Naš zadatak i obaveza je čuvati tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 i njegovati kulturu sjećanja, te učiti nove generacije naše omladine koliko je koštala sloboda koju danas uživamo.

Posebnu zahvalnost dugujem predsjedavajućem Predsjedništva BiH, dr. Denisu Bećiroviću koji je danas boravio sa nama na Vlašiću, te borcima i udruženjima boraca koji su pomogli u organizaciji ovog veličanstvenog skupa koji ni loše vrijeme nije moglo pokvariti. – kazao je dr. Kenan Dautović, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije.

This slideshow requires JavaScript.

Prisutnim na manifestaciji obratio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH, dr. Denis Bećirović, koji je istaknuo kako “Heroje koji su odbranili domovinu Bosnu i Hercegovinu nikada nećemo zaboraviti.”, te “Ne postoji ovozemaljska sila koja meni može zabraniti da iskažem poštovanje bosanskim herojima.”

-Na meti smo velikodržavnih centara moći, ali ponekad i domaćih manipulanata. Prije nešto više od mjesec dana lagali su da mi je jedna ambasada zabranila da dođem na Vlašić. Zato naglašavam, nema te ovozemaljske sile koja meni može zabraniti da iskažem poštovanje bosanskim herojima. Bio sam I prošle godine ovdje, danas sam opet tu i uvijek ću biti tu kada mi prilike dozvoljavaju. – rekao je predsjedavajući Bećirović.

Predhodno su delegacije položile cvijeće na spomen – parku Galica koji je otvoren prošle godine, a simbolizira četiri korpusa Armije Republike BiH koja su učestvovala u briljantnoj Operaciji Vlašić.

K.K.