Izložbom pod nazivom „Slovom o slovu;Tragovima bosanske pismenosti“ u   organizaciji BZK Preporod i Instituta za jezik Univerziteta  Sarajevu, upriličenoj  u amfiteatru  Mješovite srednje škole Travnik,nastavljena je manifestacija Ilhamijini dani.

Autori ove dokumentarne izložbe o historiji  pismenosti na bosanskom jeziku  od srednjeg vijeka  pa sve do novijeg vremena su prof.dr.Sanjin Kodrić, predsjednik BKZ Preporod, dr. Erma Ramić – Kunić i dr. Alen Kalajdžija. O izložbi te veoma značajnoj temi  pismenosti i pisma kao neotuđivom  dijelu  kulture, učenicima travničkih srednjih  škola, Mješovite srednje škole Travnik, Mješovite srednje ekonomsko – ugostiteljske škole  i  Mješovite tehničke škole, govorili su dr.Alen Kalajdžija Travnik  i dr.sci Jasmin Hodžiće,direktor Instituta za jezik UNSA.

This slideshow requires JavaScript.

Današnji dan upotpunjen je izuzetno zanimljivom promocijom knjige dr. Alena Kalajdžije pod nazivom „Dok zrijem: pabirčenja po patrljcima prošlosti, koju je uz moderiranje dr. sci Dženana Kosa, predsjednika BZK Preporod Travnik, promovirao Hajrudin Mešić, profesor Gazi Husrev -begove medrese u Sarajevu.

Knjiga u kojoj se autor bavi prošlošću u kojoj se ne htijući suočava sa različitim traumama, je autobiografska „ali je duboko povezana sa pojedincima i okolnostima u kojima se našla zajednica u kojoj oni žive“ kazao je dr.Kalajdžija.

Ohrabrujući prisutne srednjoškolce na stalno propitivanje stanja i čitanje, te kontinuirano učenje kako ne bi bili ničiji podanici i robovi, promotor Hajrudin Mešić između ostalog je kazao: “Knjiga jeste hladni ali je uvijek istinski i pravi prijatelj“.

Nađa Ridžić