Tokom promocije knjige „Korićanske stijene –  kamena grobnica“, autora dr. Muje  Begića i dr. Jasmina Medića, održane u  Gradskoj biblioteci u okviru tradicionalne manifestacije BZK Preporod Travnik pod nazivom Ilhamijini dani, posebno je naglašena potreba da se pronalaskom i identifikacijom posmrtnih osatataka, žrtvama  konačno vrati ljudski oblik i dostojanstvo. Do sada su identificirana 182 Bošnjaka i Hrvata  iz opština Prijedor i Kotor Varoš, koje su pripadnici Interventnog voda prijedorske policije pod komandom Darka Mrđe, strijeljali nad liticom iznad rijeke Ilomska. No to  nije konačan broj ubijenih u zločinu na Korićanskim  stijenama za koji  je na oko 200 godina zatvora, osuđeno 11 izvršilaca.

O tome šta je Kamena grobnica i kakvu poruku nosi, za portal Hronika.ba , govori čovjek koji  gotovo tri decenije traži i pronalazi posmrtne ostatke ubijenih, dr. Mujo Begić.

Nađa Ridžić

snimatelj: Seno Begičević

 

MI SMO  MORALNI POBJEDNICI, poručuje dr. Jasmin Medić

Koautor knjige „Korićanske stijene-kamena grobnica „historičar dr. Jasmin Begić, te 1992 godine ,imao je samo šest godina, kada mu je na Korićanskim stijenama ubijen otac, zajedno sa još više od 200  prijedorskih Bošnjaka i Hrvata. Trideset i dvije godine od zločina, dr. Medić  kaže da su djeca ubijenih na Korićanskim stijenama pobijedila, izrastajući u čestite ljude .

 

Nađa Ridžić

snimatelj:Seno Begičević