Udruženje antifašista i boraca 1941-1945 Općine Travnik, uz podršku nevladinih organizacija s područja općine Travnik, organizuje obilježavanje 80. godišnjice oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu.

 

Ovaj značajan događaj biće obilježen nizom aktivnosti od 22. oktobra 2024. godine, s posebnim naglaskom na očuvanje sjećanja na antifašističku borbu i odbranu slobode kroz historiju.

Centralni događaj je svečana akademija i panel diskusija „Značaj antifašističke borbe i oslobođenja Travnika”, koja će se održati u utorak, 22. oktobra 2024. godine, s početkom u 18:00 sati u JU Centar za kulturu Općine Travnik. Na panel diskusiji će učestvovati doc. dr. Dženan Dautović i mr. Enes Škrgo, koji će govoriti o značaju antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, kao i Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine, ističući kontinuitet borbe za slobodu i pravdu.

Antifašistička borba, kao civilizacijska tekovina, imala je presudnu ulogu u očuvanju slobode i ljudskih prava, kako tokom Drugog svjetskog rata, tako i u odbrani Bosne i Hercegovine u ratu 1992-1995. Ovaj događaj pruža priliku da se prisjetimo herojskih djela boraca i njihovog doprinosa očuvanju nezavisnosti i suvereniteta.

Pozivamo građane, kao i sve zainteresovane, da svojim prisustvom uveličaju ovaj važan jubilej i da zajedno odamo počast onima koji su dali svoje živote za slobodu.