U organizaciji Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. Općine Travnik, danas je obilježena 80. godišnjica oslobođenja ovog grada u Drugom svjetskom ratu.

 

Ovaj značajan jubilej simbolizira pobjedu nad fašizmom i slobodu grada, a proslavljen je nizom događaja u čast svih onih koji su se borili za vrijednosti koje danas uživamo.

 

Položeno je cvijeće na spomenik majoru Mihajlu Petroviću, Beograđaninu koji je 1992. godine ostao u Travniku i dao život boreći se za Bosnu i Hercegovinu, na Centralnom šehidskom mezarju u spomen na poginule u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995, te na spomen-kosturnici Majka, u sjećanje na one koji su dali život u Narodno-oslobodilačkoj borbi u Drugom svjetskom ratu.

Obilježen Dan oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu

Fuad Lolić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. Travnika, kazao je da je 22. oktobar najveći praznik antifašista Travnika.

Obilježen Dan oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu

Nakon ceremonije, održano je druženje uz vojnički grah u prostorijama Udruženja za zaštitu sitnih životinja Tulika.

U večernjim satima održana je svečana akademija u JU Centar za kulturu Općine Travnik i  panel – diskusiju na temu:  “Značaj antifašističke borbe i oslobođenja Travnika”.

U panel – diskusiji učestvovali su doc. dr. Dženan Dautović i mr. Enes Škrgo, koji su govorili o značaju antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, kao i odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine, ističući kontinuitet borbe za slobodu i pravdu.

Obilježen Dan oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu

Zahvalnice institucijama i pojedincima

Na svečanoj akademiji su dodjeljene i zahvalnice, a dobitnici su: JU Zavičajni muzej Travnik, Kantonalni arhiv Travnik, Tahir Lendo, premijer SBK, Kenan Dautović, načelnik općine Travnik, akademik Mirko Pejanović, Admir Hadžiemrić, Dnevne novine “Oslobođenje”, UG Smart Media, Agencija DAN i TNT Radio.

K.K.