U čitaonici Gradske biblioteke Travnik u okviru programa „Andrićevih dana 2024“ sinoć je predstavljena knjiga „U potrazi za ljepotom”  autorice Emine Hadžiabdić Bojić.

 

 

Na samom početku književne večeri Karla Pašić, učenica III razreda Osnovne muzičke škole „Travnik“ izvela je kompoziciju „Mazurka“ Napoleona Coste na gitari, u klasi profesora Ade Klobodanovića.

O ljepoti napisane riječi govorio je prof. dr. Bajruzin Hajro Planjac, glavni i odgovorni urednik knjige, potom Bajro Perva – komunikolog i novinar. Putem videolinka obratio se i pisac za djecu i mlade Ivo Kobaš koji živi i radi u Holandiji. Promociju je moderirala doc. dr. Amela Bajrić.

U obilju knjiga koje istražuju koncept ljepote, rijetko se pronalazi cjelovit opis njezinog vječnog postojanja i obnavljanja. Sve te knjige, na svoj način, naglašavaju jedinstvenu poruku: ljepota je utjelovljena u čovjeku, a čovjek je izraz svijeta ljepote. Mnoge od tih djela njenih savremenika obogatila su život autorice Emine Hadžiabdić Bojić, a neka to čine i danas.

Emina je istaknuta profesorica i magistrica bosanskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u prosvjeti. Svoj život je posvetila radu s mladima, ostvarujući značajne rezultate kroz rad s učenicima osnovnih i srednjih škola kao i asistent na Tuzlanskom univerzitetu.

Osim pedagoškog rada, Emina aktivno sudjeluje u kulturnim događanjima, doprinoseći razvoju zajednice. Njezin književni opus obuhvata poeziju, prozu i književnu kritiku, a autorica je knjige „Između obala duša“.

Zbirka recenzija „U potrazi za ljepotom“ proizašla je iz želje da se očuva pisana riječ i istakne ljepota ljudskih doživljaja, analiza i unutarnjih dijaloga. Ona predstavlja sjećanje i izraz duha, okuplja radove autora koji doprinose našoj književnosti i ostavljaju trajni pečat u našem kolektivnom i kulturnom sjećanju. Također, zbirka svjedoči o važnosti zapisanog, jer ono što je zabilježeno ostaje, dok ono što se pamti često nestaje.

Knjige koje su zastupljene u ovom djelu obuhvataju raznolike književne izraze od dječije poezije i proze do djela namijenjenih odraslima. Naslov „U potrazi za ljepotom“ odabran je s namjerom da istakne kako je smisao života u težnji za ljepotom, koja je najvrijednija i najistinitija motivacija. Zato je autorica kazala da ima želju da ova knjiga bude inspiracija za našu vlastitu potragu za knjigom, stranicom ili pjesmom koja će osvijetliti našu dušu.

Na kraju promocije, Adin Pidžo, učenik III razreda Osnovne muzičke škole „Travnik“, izveo je kompoziciju „Norveški ples“ Maura Giuliana na gitari, u klasi profesora Ade Klobodanovića.

E.L.