Broj zaposlenih u protekloj godini na području Srednjobosanskog kantona imao je stalni trend rasta, poticaji privredi i  turizmu dali su rezultate, a tako će biti i u ovoj godini ističe kantonalni ministar privrede Sedžad Milanović.

-Završili smo svu dokumentaciju kada je u pitanju Strategija razvoja privrede i Strategija razvoja SBK. Pokrenuli smo aktivnosti oko izrade pojedinačnih strategija razvoja turizma i strategija razvoja poslovnih zona. Završen je master plan razvoja turizma za Gornji Vakuf – Uskoplje, a ove godine nastavljamo drugu fazu mastar plana razvoja turizma za općine Kreševo, Fojnica, Busovača i Vitez. Urađena je i Strategija razvoja industrijskih zona.- kazao nam je ministar Milanović.

 Podrška privredi

Ministarstvo  se opredjelilo za dva projekta podrške privredi,  prvi projekat se odnosi na podršku kroz grant sredstva Vlade SBK za poticaje maloj i srednjoj privredi, a drugi projekat je subvencioniranje kamata na kredite koje firme iz SBK budu tražile na tržištu kapitala.

-Planiramo raspisati javni poziv za banke u BiH sa kojima bi sklopili ugovore o sufinansiranju kamata. I ove godine planiramo podršku našim firmama za odlaske na sajmove u BiH i regionu.- najavljuje ministra Milanović.

Razvoj turizma

Posljednjih godina u SBK se veliki značaj pridaje razvoju turizma pa nisu izostali ni rezultati. Tri destinacije iz SBK su među deset najposjećenijih u BiH.

-Mi smo zadovoljni jer sve analize govore da smo treća regija u BiH po posjećenosti. Sam početak ovogodišnje zimske sezone u ski-centrima u SBK govori da možemo očekivati povoljne finansijske efekte. Mi se nadamo nastavku pozitivnog trenda. U saradnji sa Turističkom zajednicom radit ćemo na razvoju turizma tokom cijele godine. – rekao nam je ministar privrede SBK, Sedžad Milanović.

 

Uređenje oblasti koncesija

Ministarstvo privrede do sada je izdalo tridesetak koncesija u oblasti istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina i ruda , te četiri koncesije za oblast korištenja obnovljivih izvora energije, konkretno za izgradnju vjetroparkova.

-Izvršili smo analizu svih koncesionih ugovora. Utvrdili da jedan broj ugovora nije ispoštovan i nije aktivan. Takve ugovore smo raskinuli i koncesije oduzeli. U ostalim slučajevima smo utvrdili koliko se eksploatiše mineralnih sirovina i ruda. Sa naša dva rudnika, RMU „Abid Lolić“ Bila kod Travnika i Rudnik lignita „Gračanica“ kod Gornjeg Vakufa-Uskoplja, smo sklopili koncesione ugovore. Ukupno imamo tridesetak koncesija i efekti su nešto bolji u odnosu na predhodne godine jer smo dogovorili i reprogram dugova koje imaju pojedinih koncesionari, a ostali plaćaju u skladu sa Zakonom. – kaže ministar Sedžad Milanović.