Prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) maligna oboljenja preuzela su prvo, kada je riječ o broju smrti, potisnuvši tako na drugo mjesto kardiovaskularne bolesti.

 

 

Najbolji pokazatelj toga je brojka koja govori da je tokom 2012. od raka u svijetu umrlo 12,7 miliona ljudi, ali se ona, u posljednje četiri godine drastično povećala, pa je prošle od malignih neoplazmi evidentirano 16 miliona smrtnih slučajeva, a stručnjaci prognoziraju kako bi do 2020. mogla preći 20 miliona.

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se i ove godine 4. februara, a cilj je podizanje svijesti ljudi o mogućoj prevenciji, ranom dijagnosticiranju i što uspješnijem liječenju bolesti.

Bosna i Hercegovina još nema zajednički registar oboljelih od malignih neoplazmi. Evidenciju vode entiteti. U Zavodu za javno zdravstvo FBiH kažu kako godišnje od raznih oblika karcinoma oboli oko 5.000 ljudi. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, tokom 2015. registrirano je 4.550 umrlih, od čega 2.593 muškarca i 1.957 žena.

Uzroci najveće smrtnosti kod muškaraca su rak pluća i bronha, prostate i debelog crijeva, a kod žena prednjače maligne neoplazme dojke, bronha i pluća te jetre i intrahepatalnih žučnih vodova. U Republici Srspskoj  godišnje evidentira oko 5.000 novooboljelih.