Generalna konferencija UNESCO-a je, na svom 36. zasjedanju 2011. godine, proglasila 13. februar za Svjetski dan radija. Danas obilježavamo Svjetski dan radija. Spomen je to na početak emitiranja UN-ovog radija, koji je porukom “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta”, počeo emitiranje 13. februara/veljače 1946. godine.

 

 

Iako je prva svjetska radio stanica u Pittsburghu počela redovno emitirati program još daleke 1920. godine, a Radio Sarajevo daleke 1945. Godine samo nekoliko dana nakon oslobođenja u Drugom svjetskom ratu, Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012.godine.

Kažimo, da je prva radio stanica u našem gradu, Radio Travnik, počeo sa emitovanjem programa 1967. godine. U eteru se prvi oglasio naš sugrađanin, Dragan Foršnarič.

 

 

Ovogodišnja tema Svjetskoga dana radija je „Dijalog, tolerancija i mir”.

Obilježavanje Svjetskog dana radija ima za cilj da poveća svijest javnosti i medija o značaju radija; da podstakne donosioce odluka da se uspostavi i obezbijedi pristup informacijama putem radija; kao i da se unaprijedi mreža i međunarodna saradnja između radio emitera.