Kao odgovorna politička stranka, uvažavajući u potpunosti sve nadležnosti, predložene zakonske odredbe i aktivnosti u cilju suzbijanja teške epidemiološke situacije, HDZ 1990 nije imao namjeru stvarati konfuziju i ukazivati na niz propusta koji su se iz dana u dan gomilali svakom novom odlukom Vlade F BiH.

 

Cilj nam je bio,  a i dalje jeste, da se zajedničkim snagama unutar Bosne i Hercegovine što kvalitetnije i bolje, bez ikakvih podjela, nosimo sa krizom prouzrokovanom Corona virusom. Međutim, posljednje odluke Vlade F BiH otkrile su iznimno visok stupanj neodgovornosti, nestručnosti i bahatosti u borbi protiv globalne pandemije. Primjenjivanje političkih kriterija u borbi protiv Corona virusa na teritoriju Bosne i Hercegovine je krajnje neodgovorno i zahtjeva smjenu odgovornih ljudi koji se očito ne znaju nositi (što je dokazano ranije) niti sa problemima u normalnim a kamo li sa trenutnim okolnostima.

Neozbiljno je od Vlade F BIH zajedno sa svim ministarstvima i službama koja joj pripadaju i u kojoj bi po defaultu  trebali biti najbolji BH stručnjaci, da jedna Facebook grupa koja se osnovala prije nekoliko dana kao što je @glas malih biznisa izađe sa boljim i kvalitetnijim prijedlozima  nego oni koji su za to plaćeni.

Umjesto da se na svim razinama od države Bosne i Hercegovine, preko entitetskih i županijskih vlada i općinskih administracija stvori ekonomski okvir sa konkretnim mjerama koje će biti obvezatne na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, nude nam se paušalna i površna rješenja. Jer što nama znači ako nakon ove pandemije npr. Kanton Središnja Bosna prođe sa neznatnim posljedicama ako naši sugrađani npr. iz Zeničko-dobojskog kantona teško ekonomski stradaju? Ili da li ćemo biti sretniji ako poduzetništvo u RS doživi kolaps? Gospodo, svi smo u istim problemima i samo zajedničkim snagama možemo ublažiti ekonomske posljedice koje su neminovne. Ukoliko niste znali uraditi posao, mogli ste „prepisati“ od Republike Hrvatske kao primjera odgovornog ponašanja i djelovanja.

Štivo za djecu pod nazivom: 10 mjera Vlade Federacije BiH „za spas BH ekonomije“ nije ništa drugo nego zavaravanje i obmana javnosti da vlast ima konkretne mjere. Ukoliko Vlada FBiH nije bila u stanju u proteklom periodu iznaći konkretne mjere koje bi imale učinka na sve BH građane tada ta Vlada treba podnijeti ostavku.

Kompletan niz mjera u potpunosti ostavlja nedoumice i mogućnosti manipulacije od strane Federalne vlade tako da u ovom trenutku poduzetnici niti imaju pravu informaciju niti mogu planirati dalje aktivnosti. Uz sve postoji i sumnja u ravnomjernu i pravičnu raspodjelu sredstava, ako je gledati i najnoviji primjer raspodjele sredstava općinama i gradovima.

Sve aktivnosti Vlade F BiH ne pokazuju ništa drugo do toga da poduzetnici nisu partneri Vladi F BiH (što je normalno za očekivati) nego neizbježan i mrski teret kao bolestan organ kojega treba kirurški odstraniti  kako bi državni organi i dalje „normalno“ funkcionirali.

Nedorečenost i kvaliteta mjera „za spas BH ekonomije“ može se sagledati u današnjoj izjavi Premijera Vlade F BiH gosp. Novalića gdje kaže kako ne vjeruje da će pojedini poduzetnici namjerno davati otkaze radnicima kako bi ostvarili određeni financijski benefit. Pa gospodine Novaliću Vi i Vaši partneri očito živite u jednoj, a radnici i poslodavci u drugoj Bosni i Hercegovini.

O raspodjeli financijskih sredstava Vlade F BiH općinama i gradovima suvišno je išta i komentirati osim toga da je to zapravo odraz ukupne sposobnosti cijele Vlade F BiH.

 

(ŽO HDZ 1990 ŽSB)