Predstavnici Oranizacionog odbora za obilježavanje godišnjice osnivanja 7. Korpusa Armije R BiH i godišnjice osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine danas su položili cvijeće i proučili Fatihu na spomen –obilježju u Ahmićima kod Viteza.

-Mi se nadamao da se ovakve stvari više neće nikada dešavati u Bosni i Hrcegovini i da će naša BiH biti jedna prosperitetna država. – rekao je Ekrem Julardžija, predsjednik Saveza RVI Srednjobosanskog kantona i član Organizacionog odbora.

Sjećanje na žrtve masakra u Ahmićima

Delegacija je posjetila i Šehidsko mezarje u Starom Vitezu gdje je položeno cvijeće i proučena Fatiha. Ovog 16. aprila obilježavanja godišnjice masakra bit će organizovano na poseban način zbog aktuelnih zabrana uzorkovanih pandemijom koronavirusa. Učenju dove i polaganju cvijeća prisustvovat će samo članovi porodica i vjerski službenici.

Organizatori kažu da ove godine, prvi put, neće biti kolektivnog obilježavanja zbog epidemije koronavirusa.

-Mi smo predali zahtjeve MUP-u Srednjobosanskog kantona. Nismo mogli dobiti dozvolu za javno okupljanje, pa ga neće ni biti. Nemamo saglasnost njihovu za javno okupljanje, ali ne može nama niko zabraniti da to obilježimo. Na nama je da se držimo njihovih uputa, svi učesnici će imati maske i rukavice”, rekao je za BIRN BiH Atif Ahmić, predsjednik Udruženja žrtava rata “16. april”.

Sjećanje na žrtve masakra u Ahmićima

Napad na Ahmiće se dogodio 16. aprila 1993. godine, a među ubijenim civilima su stariji ljudi, žene i djeca. Najmlađa žrtva je imala tri mjeseca, a najstarija 82 godine. Ukupno je pronađeno 86 tijela, a za ostalima se još uvijek traga.

-Mi smo prije dvije sedmice ima dženazu djetetu od tri mjeseca koje je zapaljeno. Šta je to dijete moglo skriviti, a niko nije odgovarao za to? Žalosno je pričati na tu temu, kazne su minimalne, kazao je Ahmić.

Pred Sudom BiH je za zločin u Ahmićima osuđen Paško Ljubičić na deset godina zatvora. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je 2004. osudio Daria Kordića na 25 godina zatvora za ratne zločine počinjene u srednjoj Bosni, a koji su uključivali i ubistva u Ahmićima kod Viteza. Nakon što je odslužio dvije trećine kazne, Kordić je pušten iz zatvora.

Zbog zločina u Ahmićima pred Sudom u Haagu osuđen je i Drago Josipović na 12 godina, dok je Vladimir Šantić osuđen na 25 godina zatvora.

Predsjednik Udruženja žrtava rata “16. april” kaže kako preživjeli članovi porodica nisu zadovoljni procesuiranjem zločina, ali ni pronalaskom posmrtnih ostataka.

 

(detektor.ba/agencije)