Povodom Svjetskog dana slobode medija, Misija OSCE-a u BiH, Vijeće Evrope, Delegacija Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Ured visokog predstavnika, Ujedinjene nacije u BiH, te ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Holandije, Norveške, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, izdale su sljedeću zajedničku izjavu:

 

Svjetski dan slobode medija je trenutak da se podsjetimo ključne uloge koju vi igrate u demokratskom društvu, a posebno u eri kada je tehnološki napredak omogućio da se tako lako šire i namjerne dezinformacije i pogrešne informacije koje su nastale slučajno.

U toj realnosti koja se brzo mijenja, transparentnost i pristup pouzdanim informacijama su ključni. Ostvarivanje prava na zdravlje ne zavisi samo od dostupne zdravstvene njege, već i od sposobnosti osoba da ostanu informisane. Sloboda izražavanja i slobodni i nezavisni mediji su ključni za to, kao što je i potreba suprotstavljanja dezinformacijama. Vaša potraga za istinom i tačno i nepristrasno izvještavanje nikada nisu bili važniji nego tokom pandemije virusa Covid-19.

Poštovanje najviših etičkih standarda je od suštinske važnosti da bi se javnosti pružile informacije kojima može da vjeruje. Podstičemo vas da se i dalje pridržavate tih standarda.

Dozvolite nam da vam se zahvalimo na važnom poslu koji obavljate tokom trenutne krize, držeći javnost informisanom bez obzira na ozbiljne rizike po zdravlje kojima ste izloženi. Shvatamo da su ovo nesigurna vremena koja su dovela do pada u prihodima od oglašivača za mnoge medijske kuće, što je dovelo do toga da neki novinari ostanu bez posla. To može predstavljati ozbiljnu prijetnju medijskom pluralizmu.

Danas se takođe prisjećamo drugih bezbjednosnih rizika kojima ste svakodnevno izloženi dok, ustvari, samo obavljate svoj posao. Novinari u cijeloj državi, a naročito novinarke, su često meta napada. Mnogi od vas dobijaju prijetnje preko interneta ili doživljavaju napade zbog izvještavanja o korupciji, radu vlasti i kršenjima ljudskih prava.

To je neprihvatljivo i ne smije biti tolerisano.

Prijetnje i napadi na novinare i novinarke moraju biti predmet učinkovite istrage. Bez sumnje, potrebno je učiniti više kako bi vaše radno okruženje bilo  bezbjedno i oslobođeno političkih i ekonomskih pritisaka.

Pozivamo sve organe vlasti u državi da poštuju pravo na slobodu izražavanja propisano u članu 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima, da osiguraju slobodan pristup informacijama i da ne preduzimaju nikakve mjere kojima bi se zabranjivalo novinarima da se legitimno bave svojom profesijom. Pandemija virusa Covid-19 ne može da bude korištena kao izgovor za suzbijanje ili ućutkivanje kritičkih glasova.