Svaka djevojčica barem jednom u djetinjstvu čezne za velikom kućicom za lutke koja bi bila replika prave, sa namještajem i priborom. Takve igračke su uglavnom veoma skupe i koštaju i do 500 KM. Zato nas je nemalo iznenadilo kada smo vidjeli proizvode bračnog para Mehmedinović iz Zenice koji prave kućice za lutke kao iz bajke, a koštaju samo 40, odnosno 70 KM sa namještajem.

 

Sabina i Amir Mehmedinović su u martu 2018, godine kupili CNC mašinu i tada počinje njihova priča.

– Još od fakultetskih dana kada sam se prvi puta susreo sa CNC mašinama, imao sam želju da radim na jednoj takvoj. Budući da smo oboje zaposleni, ja sam inače nastavnik tehničke kulture i radim u Osnovnoj školi „Ćamil Sijarić“ u Nemili, CNC mašinu smo prvo koristili za svoje hobije. Kreirali smo i pravili razne vrste ukrasa i dekoracija za naše porodice i prijatelje – kaže Mehmedinović.

Kućice iz bajke za bosanskohercegovačke princeze

Prvi predmeti koje su napravili su bili satovi i levhe gravirani na medijapanu.

– U tom periodu, još uvijek smo učili raditi na mašini. Prvo smo učili kako nacrtati predmete i pripremiti ih za graviranje, kako pokrenuti mašinu i učitati program za rad, zatim, kako odabrati pravi alat za rad i mnogo drugih zadataka koje smo učenjem i testiranjem dovodili do savršenstva. Naše znanje je bilo minimalno i sve smo učili sami, najviše na greškama. Sve do novembra 2019. godine naš rad na CNC mašini je bio samo odmor od svakodnevnih obaveza, a onda je supruga izrazila želju da napravimo perosnalizirani ukras za našega sina i njegovim imenom za jelku pred novogodišnje praznike. I tada sve počinje. Nakon objave tog ukrasa jelke na Facebooku,  narudžbe su počele pristizati vrtoglavom brzinom  – objašnjava Mehmedinović.

Kreiranjem Facebook stranice CNCart.BiH i objavom fotografija radova stekli su i svoje prve kupce.

– Shvatili smo da, ukoliko se posvetimo ozbiljno ovome poslu, možemo postići puno toga. Pored personaliziranih ukrasa pravili smo i unikatne jelke sa imenima za novogodišnje praznike, kočije, sobove, jelene i sve ostale predmete po zahtjevu kupca. Cilj nam je bio maksimalno se posvetiti kupcu, svaki predmet smo radili po željama kako bi bio unikatan. A to su kupci prepoznali, iznova naručivali i preporučivali nas svojim prijateljima.  Za veoma kratko vrijeme postali smo prepoznatljiv brend na našim prostorima i u regiji. Danas, pored redovnog programa koji imamo u ponudi pravimo po narudžbi razne predmete od medijapana, pleksiglasa, punog drveta itd. Kupac nam pošalje sliku, postavi upit da li se to može napraviti, mi pregledamo i ukoliko je moguće izradimo ga. Kupac tako dobija unikatan predmet po vlastitoj želji – ističe Amir.

Kućice iz bajke za bosanskohercegovačke princeze

Osim prekrasnih kućica za lutke i namještaja za njih,  Mehmedinovići proizvode i brojne druge igračke i predmete namijenjene djeci poput kamiona – polica za male autiće, garaže za autiće, kuhinje za djevojčice, a najnoviji je mala farma sa životinjama. Konkurencije se kažu ne boje, jer vjeruju u svoj kvalitet.

– Na bh. tržištu postoji veliki broj osoba i obrta koji se bave ovim poslom, a ono što je bitno je da za ovaj posao postoji i tržište. Danas se sve više traže unikatne i personalizirane stvari, a mi to možemo napraviti. Konkurencija je zdrava u svakom poslu pa tako i u našem, trudimo se da radimo kvalitetno, da se posvetimo svakom kupcu i ispoštujemo svaku želju ukoliko smo u mogućnosti, da budemo pristupačni cijenom a to naši kupci prepoznaju i daju nam povjerenje. Smatramo da naši kupci cijene domaći proizvod – navodi on.

Kućice iz bajke za bosanskohercegovačke princeze

Dodaje da trenutna situacija uzrokovana pandemijom COVID 19 na njihov posao nije imala veliki utjecaj, osim što su planove morali odgoditi za neko drugo vrijeme.

– Uspjeli smo se prilagoditi i kreirati predmete za naše najmlađe koji moraju biti u kući. Naš sin nam je velika inspiracija, igrajući se sa njim i posmatrajući ga, dobijamo ideje šta bi to mogli napraviti što će našu djecu zabaviti u kući i olakšati i njima a i nama roditeljima svu ovu situaciju. Dokaz da uspijevamo u tome je svakodneni rast naših narudžbi za kućice za lutke i kamion-policu i to su nam trenutno najprodavaniji proizvodi.  Inače tim CNCart pored suprge i mene čine i Mirela Mešić, Sami Gađun i Elvira Omerčić. Naš plan je svakako nastavak rada i razvijanje biznisa.  Planiramo da nabavimo nove mašine, da proširimo djelatnosti rada i u skorijoj budućnosti postanemo pravi bh. brend prepoznatljiv u regiji i šire – zaključuje Mehmedinović.

 

M. Avdić

This slideshow requires JavaScript.